Afbeelding
Foto: Waterschap De Dommel/Twitter

Blauwalg in Boxtel

Algemeen

Boxtel - Waterschap De Dommel heeft blauwalg aangetroffen in de vijver bij het gemeentehuis in Boxtel. Ook werd blauwalg aangetroffen in een vijver aan de Parkweg in de wijk Selissen. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Het drinken ervan kan het maag- en darmklachten veroorzaken.

De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.

Het waterschap raadt iedereen aan extra zorgvuldig te zijn en onnodig contact met het besmette water te vermijden als er blauwalg geconstateerd is. Ook honden kunnen beter niet in water met blauwalgen zwemmen. Ook adviseert het waterschap om niet te vissen in water met blauwalg.

Als ergens blauwalg is geconstateerd neemt Waterschap De Dommel maatregelen. Bezoekers van de betreffende vijver worden met borden gewaarschuwd.

Wanneer de temperatuur van het water hoog is, neemt de kans op vorming van drijflagen met blauwalgen toe. Blauwalgen die in het water aanwezig zijn komen naar het oppervlak, naar het nog beschikbare licht. Blauwalg is niet altijd zichtbaar, maar juist pas na enkele donkere dagen na een ‘goedweerperiode’ verschijnt er een drijflaag met blauwalgen aan het oppervlak. De drijflaag zal na een poosje weer afsterven en uit zichzelf verdwijnen. De blauwalgen zijn dan dus niet uit het water verdwenen, maar minder talrijk en onzichtbaar aanwezig. Blauwalg komt overigens zelden voor in stromend water, in beken dus. De constatering van blauwalg wordt voornamelijk in stilstaand water, zoals stadswateren en vijvers, gedaan.

Uit de krant