Het Oertijdmuseum in Boxtel viert het 25-jarig bestaan in 2024.
Het Oertijdmuseum in Boxtel viert het 25-jarig bestaan in 2024. Foto: archief MooiBoxtel

Oertijdmuseum viert zijn zilveren jubileum

Cultuur

Het Boxtelse Oertijdmuseum bestaat 25 jaar en viert dat door het jaar heen. Voor fijnproevers zijn er twee symposia. Reguliere bezoekers kunnen deelnemen aan activiteiten als barnsteenslijpen, voorleesmiddagen en nieuwe speurtochten. Gijs Rademaker en Maarten van Rossem geven in het najaar een speciale dinosauruspresentatie, de datum volgt nog.

Een privécollectie van oprichter en directeur René Fraaije ligt ten grondslag aan het Oertijdmuseum. In 1971 vond hij als kind zijn eerste fossielen tijdens een uitstapje met zijn familie. Er werd een vuur aangewakkerd dat nog altijd brandt. In 1978 ging Fraaije geologie studeren en van lieverlee groeide zijn verzameling. In 1983 ging De Ammonietenhoeve aan de Sint-Lambertusweg in Boxtel open. Dit was de voorloper van het Oertijdmuseum dat op zijn beurt de deuren opende op 3 april 1999.
In 25 jaar is de grootste publiekstrekker van de gemeente Boxtel uitgegroeid tot een internationaal kennis- en onderzoekscentrum voor paleontologie, de wetenschap die zich onder meer bezighoudt met het bestuderen van fossielen om daarmee de evolutie van het leven op Aarde te reconstrueren. Zes jaar geleden werd er een van de grootste prepareerlaboratoria voor fossielen van Europa geopend. Het Oertijdmuseum werkt dan ook samen met universiteiten en musea uit binnen- en buitenland.
Daarnaast is het natuurlijk een leer- en ontdekplek voor bezoekers. Zo’n tachtigduizend per jaar tegenwoordig. Zij zien er skeletten van dieren die miljoenen jaren geleden op Aarde leefden, replica’s van enorme dinosauriërs én een grote verzameling boomsoorten. Een deel daarvan bestond al toen er nog dino’s op de planeet rondstapten.

Het Oertijdmuseum houdt in het kader van zijn zilveren jubileum onder meer twee wetenschappelijke symposia, waarvan het eerste dit weekend werd gehouden. Het tweede symposium is op vrijdag 24 mei. Acht deskundigen gaan in op het leven in de Late-Trias in Europa, zo’n 230 miljoen jaar geleden.
In mei wordt tevens het eerste Metoposaurus-skelet in Europa onthuld. In het Boxtelse museum is ruim drie jaar gewerkt aan de preparatie en reconstructie hiervan. Dit prehistorische dier was een amfibie dat zo’n drie meter groot kon worden. Het geraamte gaat deel uitmaken van de nieuwe wisselexpositie De onbekende reuzen, waarin ook de resten van andere zeldzame 230 miljoen jaar oude beesten te zien zijn.

Na de zomer wordt in de dinowerkplaats ook nog eens het twintig meter lange skelet van langnekdinosaurus Aurora gereconstrueerd. Het eerste langnekdinosaurusskelet, Kirby, waarmee het Oertijdmuseum twee jaar geleden landelijk in het nieuws kwam, bleek van een nog totaal onbekende soort.

Het Oertijdmuseum in Boxtel viert het 25-jarig bestaan in 2024.

Uit de krant