Groepsportret fanfare Concordia bij het 140-jarig bestaan. De traditionele marsuniformen die de muzikanten hier nog dragen, worden in november afgezworen. Tijdens een promconcert in De Serenade presenteert de vereniging zich in een nieuwe, meer moderne uitmonstering. Dat past beter bij de nieuwe koers die is ingeslagen.
Groepsportret fanfare Concordia bij het 140-jarig bestaan. De traditionele marsuniformen die de muzikanten hier nog dragen, worden in november afgezworen. Tijdens een promconcert in De Serenade presenteert de vereniging zich in een nieuwe, meer moderne uitmonstering. Dat past beter bij de nieuwe koers die is ingeslagen. Foto: Celia van Zon.

Fanfare Concordia uit Liempde transformeert naar muziekvereniging

Verenigingen

Na anderhalve eeuw verdwijnt de fanfare uit Liempde. Wát zeg je? Wordt de fanfare opgeheven? Nee hoor, wees gerust. Concordia blijft ook na de viering van het 150-jarig bestaansjubileum aan de weg timmeren. Alleen wordt de aanduiding fanfare vervangen door muziekvereniging. Om te benadrukken dat iedereen bij de club aan zijn trekken kan komen.

Bij de fototentoonstelling die de voorbije weekeinden te zien was in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd werden al veel herinneringen opgehaald aan het muziekgezelschap en zijn leden. En dat zal bij de diverse feestelijkheden die dit jaar worden georganiseerd door Concordia vast nog vaker gebeuren. Daarvan zijn voorzitter Jeanne van den Hurk en oud-bestuurder Bert van Ruremonde overtuigd. 

Het tweetal doet uit de doeken wat er allemaal staat te gebeuren rondom het 150-jarig bestaan van Concordia. De leerlingen beten begin maart al het spits af met een eigen promconcert. Mede dankzij TikTok-trompettist Jeffrey Parmentier leidde dat tot twee geslaagde optredens. 

Op tweede paasdag, maandag 1 april was er natuurlijk de Boeremèrt. Die beleefde zijn vijftigste editie en dankt zijn ontstaan aan het eeuwfeest van de fanfare in 1974. Met de organisatie van de nostalgische jaarmarkt hoopten de muzikanten extra geld bijeen te brengen voor de toenmalige festiviteiten én om nieuwe instrumenten aan te kunnen schaffen. Het bleek een doorslaand succes, vooral ook dankzij heel veel medewerking vanuit de plaatselijke bevolking. 

Lunchconcert

Zondag 14 april geeft de vereniging vanaf 12.00 uur een lunchconcert in zaal De Serenade, waarbij de fanfareleden zelf voor de catering zorgen. Er is nog een beperkt aantal kaartjes te koop via www.deserenade.nl. Begin juni is er dan een driedaags feestweekeinde op evenemententerrein D’n Tip. Daar vindt onder meer een reünie plaats met optredens van muziekgroepen die jarenlang deelnamen aan het Midzomeravondfestijn. 

Ook treedt dan de populaire Boxtelse band One Two Trio op. Net als het Bell-orkest, samengesteld uit muzikanten van alle harmonieën en fanfares uit de gemeente. Het jubileumjaar wordt in november besloten met een promconcert door het fanfareorkest en de slagwerkgroep in De Serenade.

Nieuw elan

Anno 2024 is Concordia een bloeiende vereniging met ruim zestig leden waaronder veel jeugd. Voorzitter Van den Hurk. ,,Sinds Mariska Brienen vorig jaar aantrad als dirigent merken we dat er een nieuw elan in de club is. En we gaan met onze tijd mee. Daarom zijn voortaan ook mensen welkom die geen blaas- of slagwerkinstrument bespelen. Vandaar dat we de aanduiding fanfare inruilen voor muziekvereniging. De naam Concordia blijft natuurlijk.”

Alle instrumenten zijn welkom en ook zangers, benadrukt Van Ruremonde: ,,De bedoeling is wel dat we - al dan niet op projectbasis - een gezamenlijk optreden moeten kunnen verzorgen. Het idee is er al enkele jaren. In coronatijd is door groepjes leden een visie opgesteld over hoe het verder moet. Dat is uitgemond in een beleidsplan voor vier jaren dat door de ledenvergadering is vastgesteld.”
De nieuwe koers krijgt ook visueel aandacht. Het traditionele uniform wordt afgezworen voor een andere kostumering. Hoe die er uit gaat zien, blijft nog even een verrassing.  

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store. 

Foto onder: Slagwerkgroep Concordia samen met popkoor Voices in 2020. Foto: eigen collectie.

Slagwerkgroep Concordia samen met popkoor Voices.
Bakkerij Jos van Eijndhoven heeft speciale lekkernijen gemaakt van luchtig deeg met krenten, rozijnen, fondant en nootjes. En uiteraard het jubileumlogo van de fanfare. De Concordiaatjes zijn tijdens alle festiviteiten dit jaar te koop: voor het eerst tijdens de Boeremèrt. De eerste exemplaren werden tijden de foto-expositie voorgeproefd en vielen in de smaak.

Uit de krant