Van links naar rechts: Gerard Schraverus, Ria Gijsbertsen, Sylvia van der Horst, Margreet van Schip, Wim van der Zanden, Jola Wouterse en Jan Sebregts.
Van links naar rechts: Gerard Schraverus, Ria Gijsbertsen, Sylvia van der Horst, Margreet van Schip, Wim van der Zanden, Jola Wouterse en Jan Sebregts. Foto: eigen collectie.

Vrijwilligers helpen bij vragen over sociaal domein

Gemeente Boxtel

Inwoners van de gemeente Boxtel die met vragen zitten rondom zorg, zelfstandig wonen, onderwijs, jeugdhulp en dergelijke kunnen de hulp van gecertificeerde vrijwilligers inschakelen. Deze zogeheten onafhankelijke cliëntondersteuners rondden onlangs hun opleiding af.

Het gaat in Boxtel om vijf vrijwilligers die niet verbonden zijn aan de gemeente of een zorgorganisatie, namelijk Gerard Schraverus, Ria Gijsbertsen, Margreet van Schip, Jola Wouterse en Jan Sebregts. Hun hulp is gratis. Ze geven onafhankelijk advies, helpen mensen die zorg nodig hebben op weg naar de juiste instanties en bieden een luisterend oor. Om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen, volgden ze een cursus bij MEE De Meent en Zorgbelang. Donderdag kregen ze in Den Durpsherd in Berlicum het bijbehorende certificaat. Wethouder Wim van der Zanden vertegenwoordigde de Boxtelse deelnemers. Ook vanuit Sint-Michielsgestel doorliepen cliëntondersteuners de leergang. Vandaar dat namens die gemeente wethouder Peter Raaijmakers aanwezig was bij de certificering. De vrijwilligers verlenen overigens zelf geen zorg. Zij weten de weg naar organisaties die dat wel doen. Het aanvragen van hulp kan namelijk best ingewikkeld zijn. Ze helpen bij het lezen van complexe brieven of gaan mee naar een gesprek met bijvoorbeeld de gemeente. Wie een cliëntondersteuner in wil schakelen, kan contact opnemen met welzijnsorganisatie ContourdeTwern via ocoboxtel@contourdetwern.nl of (0411) 65 58 99. Meer informatie: www.boxtel.nl/oco.

Uit de krant