De Puzzeldiva's vlnr: Marlie Roestenburg, Maartje van Laarhoven, Yvon van den Bosch en Bernadette Roestenburg. Deze opstelling is altijd hetzelfde. Yvon en Bernadette kijken altijd 'op z'n kop' naar de puzzel.
De Puzzeldiva's vlnr: Marlie Roestenburg, Maartje van Laarhoven, Yvon van den Bosch en Bernadette Roestenburg. Deze opstelling is altijd hetzelfde. Yvon en Bernadette kijken altijd 'op z'n kop' naar de puzzel. Foto: eigen collectie

Liemtse Puzzeldiva’s staan in finale NK legpuzzel

Algemeen

Ze hebben samen vooral heel veel lol in puzzelen. Dat ze de finale zouden halen van het Nederlands kampioenschap hadden ze dan ook niet verwacht. Marlie Roestenburg, Maartje van Laarhoven, Yvon van den Bosch en Bernadette Roestenburg vormen samen de Liemtse Puzzeldiva’s en doen zondag 7 april een gooi naar de winst.

Zoals wel vaker beginnen dit soort acties met een geintje. De kiem werd in dit geval gelegd tijdens de coronaperiode, toen puzzelen zo’n beetje het enige was dat je kon doen zonder ziek te worden. 

Marlie: ,,Ik maakte samen met Maartje veel Jan van Haasteren-puzzels. We bouwden op naar een plaat van vijfduizend stukjes. Toen we er weer een van duizend maakten, ging dat zo snel dat ik zei: ‘Wij zijn echt goed, zou er niet ergens een wedstrijd zijn?’”  

En zo ging het balletje rollen. Er bleek een heus NK te zijn, speciaal gericht op de puzzels van Jan van Haasteren. Maar om mee te doen was een team van vier personen nodig. En dus werd er binnen de familie Roestenburg gezocht naar nog meer liefhebbers. Marlies’ moeder Bernadette en haar nichtje Yvon bleken maar al te graag aan te willen haken en zo ontstond het team Liemtse Puzzeldiva’s. 

Niet veel vertrouwen

Bij de eerste deelname eind 2022 werd de achtste plaats behaald tijdens een van de voorrondes van het NK in het Limburgse Meterik. Op een totaal van 45 teams niet slecht. De Liempdse puzzelaars hadden zoveel lol met elkaar dat ze dit seizoen weer een poging waagden. 

,,Niet dat we er veel vertrouwen in hadden, het is voor ons een leuke dagtrip, gewoon gezellig”, grinnikt Yvon. Maar prompt werden de dames derde met een tijd van 1 uur en 40 minuten en mochten zij dus naar de finale. Marlie: ,,Toen we dat hoorden hebben we eerst keihard gelachen, want het leggen van de puzzel liep voor geen meter.”

De eindstrijd vindt plaats in Roelofarendsveen en is tevens de landelijke fandag van de striptekenaar. De vier hebben sinds de voorronde niet meer geoefend. Dat gaan ze nog wel doen, daags voor de finale. 

Tactiek

Welke puzzel ze die dag krijgen is een verrassing. Alle teams gaan dan namelijk aan de slag met een gloednieuwe uitgave van de kleurrijke zoekplaatjes. ,,Onze tactiek? We zoeken eerste de randen uit zodat iemand die kan leggen, de rest zoekt op kleur en thema. Ook de afwijkende stukjes houden we apart”, doet Yvon uit de doeken.
Winst in Roelofarendsveen is geen zekerheid, want vorig jaar legde het kampioensteam duizend stukjes in 51 minuten. Voor de Liemptse Puzzeldiva’s gaat het vooral om het plezier. Bernadette: ,,Onze partners lachen ons uit, maar dat deert ons niet. Puzzelen saai? Nee joh, het is echt keileuk, zeker als je het allemaal niet zo serieus neemt.”

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Uit de krant