De organisatie van het Bierstraatje is sinds dit jaar in handen van de Voorproevers.
De organisatie van het Bierstraatje is sinds dit jaar in handen van de Voorproevers. Foto: archief MooiBoxtel, 2016.

Nieuwe generatie neemt stokje Biereloth over

Algemeen

Na bijna drie decennia draagt De Bierkamer het evenement Biereloth in de Rozemarijnstraat over aan De Voorproevers. De opzet blijft vertrouwd: zondag 10 september presenteren zo’n twintig brouwerijen hun meest speciale bieren voor de deur van bar Becoloth aan de Rozemarijnstraat. Met een speciaal optreden van ‘barbecue-dj’ Smokey & The Bandit.

,,Een aantal leden is al op leeftijd. Het opbouwen en afbreken is best een klus en dan wordt het voor sommigen best een lange dag”, legt Rob Voets van De Bierkamer (én Becoloth) uit. ,,Vandaar dat we De Voorproevers hebben gevraagd het stokje over te nemen.”

De naam Biereloth is natuurlijk afgeleid van het café aan de Rozemarijnstraat en werd de eerste edities door Robs vader Willem Voets opgezet. Rondom de organisatie ontstond al snel een groepje bierliefhebbers dat het evenement verder wilde optuigen. Rob: ,,We organiseren twee keer per jaar een proeverij. Naast Biereloth ook de Bierbanjerij die wij nog steeds zullen houden. Ook zal een aantal leden van De Bierkamer nog hand- en spandiensten leveren op 10 september.”
Echter, De Voorproevers is nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Het bierclubje is ook de natuurlijke opvolger, legt Tom Kurstjens uit: ,,Zie ons een beetje als de jongere generatie liefhebbers. Veel oud-personeel van de Becoloth vond het wel leuk wat De Bierkamer deed en wilde ook zoiets. Destijds werkte ik hier achter de bar.”

Dus ontstond er nog een clubje. Maar de twee biergenootschappen onderhouden nauwe banden. Beide zijn ‘geboren’ in Becoloth en houden er hun activiteiten. Tom: ,,Voor de editie van vorig jaar hebben we bij de voorbereidingen meegekeken met De Bierkamer die het toen nog zelf organiseerde, dit jaar zijn de rollen omgedraaid.”

Aan de opzet die al decennialang succesvol is, tornen de opvolgers niet. ,,Dit jaar hebben we wel een dj: Smokey & The Bandit oftewel Harmen Kuppens, die platen draait vanachter een omgebouwde barbecue.”
Onder de aanwezige brouwerijen bevindt zich ook De Saeck, ontstaan uit een vriendschap binnen De Voorproevers. Twee leden, Evert Harmeling en Luuk van Hal, trokken eind 2013 de stoute schoenen aan en begonnen toen zelf met het creëren van smakelijke bieren. Het IJscafé uit Boxtel doet ook een duit in het zakje: de ijssalon schenkt Liefmans met een bolletje schepijs.

Biereloth is van 13.00 tot 19.00 uur, het complete programma is te vinden op www.biereloth.nl.

Dit artikel stond eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-app via Apple Store of Play Store.

Uit de krant