Logo mooiboxtel.nl
SBO De Maremak op zijn huidige locatie aan De Beukums   | Fotonummer: aa7506
SBO De Maremak op zijn huidige locatie aan De Beukums (Foto: Bas Voets)

Verhuizing Maremak nog niet in kannen en kruiken

Boxtel - De verhuizing van SBO De Maremak wordt heroverwogen. Dat meldde wethouder Eric van de Broek tijdens de raadsvergadering van dinsdag 20 november. Vorig jaar besloot Sint-Christoffel, het overkoepelend orgaan van de scholen in Boxtel, nog dat het Speciaal Basisonderwijs zich afhankelijk van het leerlingenaantal op termijn in het gebouw van de Theresiaschool in Lennisheuvel voegt. Maar dit is dus geen absolute zekerheid meer, als het aan de Boxtelse politiek ligt.

Het onderwerp kwam ter sprake na een motie ingediend door VVD Boxtel, Balans en CDA. Zij riepen het college tijdens de raadsvergadering op om de verplaatsing van De Maremak naar de Theresiaschool in Lennisheuvel te heroverwegen in het kader van het nieuwe Integraal Huisvestingsplan (IHP), waarin de huisvesting van scholen geregeld wordt. Hierop reageerde Van den Broek (hij nam de honneurs waar voor de zieke Marusjka Lestrade): "Daar kan ik kort over zijn, die heroverweging vind al plaats." Dit bericht kwam voor de drie eerdergenoemde partijen volledig uit de lucht vallen. Zodoende werd de motie ingetrokken. Ook de directeur van Sint-Christoffel, Ton Reijnen, reageert in eerste instantie verrast op de mededeling van de plaatsvervangend wethouder: "Ik snap absoluut niet hoe zo'n geluid terechtkomt bij de gemeente, dat verbaast mij ten zeerste."

Enige tijd later weet Reijnen wel waar dit geluid vandaan komt: "Wij zijn met alle onderwijsbesturen en de gemeente Boxtel bezig om een nieuw IHP op te stellen en daarin worden alle onderwijssectoren meegenomen. Dus ook de Maremak." De directeur van Sint Christoffel geeft aan dat de verplaatsing afhangt van het leerlingenaantal. Dat ligt nu op zestig. Volgens hem te veel: "Wij hebben ons beleid gemaakt op 30 tot 36 scholieren en we gaan alleen verhuizen indien alle kinderen meegenomen kunnen worden."

Het overleg tussen de gemeente en de schoolbesturen over het IHP zal plaatsvinden in januari. Daarbij kan de gemeente Boxtel alleen een sturende rol spelen omdat zij sinds twee jaar niet meer verantwoordelijk is voor de inrichting van de scholen. Het onderwijsbestuur heeft het dus voor het zeggen. "Als blijkt dat de heroverweging niet besproken is dan brengen wij de motie opnieuw in", belooft Vera Brouns, fractievoorzitter van CDA. Zij deed samen met de VVD en BALANS een oproep aan het college om nog eens goed te kijken naar de nieuwe locatie van De Maremak. "Want die kinderen kunnen niet naar Lennisheuvel fietsen, dat is veel te gevaarlijk." 

Ook Dymph van de Vries, lijsttrekker van VVD Boxtel, ziet louter nadelen aan de verhuizing. "Het is alom bekend dat er in Boxtel volop scholen met leegstaande lokalen te maken krijgen, want het leerlingenaantal loopt terug. Dus ruimte is er voldoende." Verder speelt ook geld natuurlijk een belangrijke rol. "Ouders kunnen uiteraard een beroep doen op het leerlingenvervoer, maar we hebben al bijna een misser van een miljoen euro. En dat zou nog een keer een aanslag op het gemeentebudget zijn", vreest Van de Vries. 

Wethouders Eric van den Broek en Marusjka Lestrade waren niet in de gelegenheid om te reageren. Wel stuurde een woordvoerder van de gemeente nog een kort antwoord: "Er wordt op het moment een nieuw IHP geschreven. Ze hebben dit dinsdagavond dan benoemd als een heroverweging."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>