Het laatste deel van de Essche Stroom wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw stroomopwaarts verplaatst.
Het laatste deel van de Essche Stroom wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw stroomopwaarts verplaatst. Foto: waterschap De Dommel

Werk start aan laatste stuk van Essche Stroom

Algemeen

Inwoners van Esch moeten het binnen enkele maanden even zonder hun geliefde rondje langs het water doen. De oude stuw in de Essche Stroom gaat verdwijnen om plaats te maken voor een nieuwe. Waterschap De Dommel start elk moment aan de eerste fase van project Bruggelaar.

Het is nog wachten op een bepaalde vergunning. ,,We gaan direct aan de slag als we deze binnen hebben. Aannemer Ploegam-Den Ouden staat in de startblokken om met het graafwerk te beginnen”, vertelt projectleider Hans Koekkoek van het waterschap. De stuw komt gaandeweg aan de beurt.
In de voorbereiding zijn al werkzaamheden uitgevoerd. Zo is er ruimte gemaakt voor de nieuwe inrichting van de Essche Stroom. En is tussen de Ruiting en de Belversedijk een zandpad verhard met puin, zodat vrachtwagens daar beter over kunnen rijden. Koekkoek: ,,Deze situatie is tijdelijk, maar kan wel een aantal jaar duren, totdat ook fase twee is uitgevoerd. Na afloop van het totale project herstellen we het zandpad weer in oude staat.”
Project Bruggelaar is opgesplitst in twee fases. De Dommel begint nu eerst aan het verplaatsen en vervangen van de stuw. Deze komt driehonderd meter verderop in de richting van Haaren te liggen. Hier komt tevens een kanogoot langs en een vispassage.
Veel Esschenaren lopen graag een rondje over de dijken langs de Essche Stroom. Ze gaan dan ook het water over via de stuw ter hoogte van de Kollenberg. Daarom komt er in overleg een voetgangersbrug en nieuwe wandelroutes in de omgeving. ,,Als het werk aan de stuw start, is het ommetje echter tijdelijk niet toegankelijk. Dat communiceren we tijdig naar de omwonenden en er komen bordjes te hangen”, aldus Koekkoek.
De Dommel werkt al bijna achttien jaar aan een verbetering van het beekdal van de Essche Stroom. Dat doet het waterschap in deelprojecten. Zo werden twee jaar geleden de keringen verhoogd bij Esch. Nu staan de laatste paar kilometer op het programma: tussen de huidige stuw en de Belversedijk bij Haaren gaat de rivier straks meer slingeren, de oevers worden flauwer en er komt meer afwisseling in de natuur. Dit moet de waterkwaliteit verbeteren, de bodem schoner maken en het water beter vasthouden en afvoeren. Ook is er ruimte voor recreatie.
Het laatste deel van de aanpak, project Bruggelaar, verloopt echter stroef. De Dommel heeft grond nodig, maar Boeren voelen er echter weinig voor om land te verkopen of te ruilen vanwege de stikstofdiscussie die blijft voortduren. Daarom heeft het waterschap er voor gekozen om het project op te splitsen. Koekkoek: ,,We zijn nog altijd in gesprek met grondeigenaren, maar de situatie blijft vooralsnog hetzelfde. In het ergste geval loopt de tweede fase vertraging op, maar dat hopen we natuurlijk niet...”

Uit de krant