De Wereldwinkel dreigt per 1 januari uit het straatbeeld te verdwijnen.
De Wereldwinkel dreigt per 1 januari uit het straatbeeld te verdwijnen. Foto: Google

Ook Boxtelse politiek kan Wereldwinkel niet behouden

Algemeen

Boxtel - Ondanks verschillende pogingen van de gemeente Boxtel zal de Wereldwinkel per 1 januari 2019 de deuren sluiten. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering, nadat de SP-fractie het college vroeg om de toekomst van de Fairtrade winkel.

“Is het niet vreemd dat wij straks een Fairtrade gemeente zijn zonder wereldwinkel?”, vroeg Frans Sannen zich in zijn maiden speech af. Het SP-raadslid vroeg zich af of de wethouder, zeker gezien de huidige mate van leegstand, wel voldoende had gedaan om de winkel te behouden voor onze gemeente.

Hoewel wethouder Eric van den Broek de mening van Sannen deelde dat het jammer is dat een Fairtrade gemeente geen Wereldwinkel meer heeft, liet hij weten weinig te kunnen doen omdat de huidige uitbater aangeeft dat hij de omzet terug ziet lopen. Ondanks pogingen met onder meer met het Boxtels bedrijfsleven om  bijvoorbeeld relatiegeschenken bij de Wereldwinkel af te nemen en gesprekken met de winkelier, kon de wethouder niet voorkomen dat er een dalende trend in de omzet bleef zitten.

De winkelier heeft daarom besloten de huur in 2019 op te zeggen en de zaak te beëindigen. De dalende omzet van de Wereldwinkel is overigens niet een strikt Boxtels probleem, gaf Van den Broek aan. Landelijk gezien geldt dezelfde trend door de opkomst van Fairtrade producten in andere winkels. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de Wereldwinkel behouden blijft voor onze gemeente.

Uit de krant