Wilma Voets-Ophof achter de toog in 'haar' Becoloth, geflankeerd door jongste zoon Martijn en man Willem.
Wilma Voets-Ophof achter de toog in 'haar' Becoloth, geflankeerd door jongste zoon Martijn en man Willem. Foto: Sander van Kasteren

Bar Becoloth zat Wilma Voets-Ophof in het DNA

Algemeen

Boxtel - Een bekend en vriendelijk gezicht in de Boxtelse horeca is niet meer. Eerder deze week overleed Wilma Voets-Ophof op 72-jarige leeftijd, sinds 1989 met man Willem uitbater van Bar Becoloth. “Wilma was het motortje van de kroeg”, omschrijft vriendin en medewerker Lisette van Duyn haar.

Bar Becoloth loopt als een rode draad door het leven van Wilma Voets-Ophof. Ze leerde er haar man Willem kennen en in 1989 kwam een droom uit toen het stel de mogelijkheid kreeg het bruin café over te nemen van Henk en Cis van Bilsen. Begin jaren 90 verbouwden Willem en Wilma het café en betrokken zij het naburige pand ook bij de bar. Dat deel stond sindsdien bekend als de ‘ouderenkant’.

Warm karakter
In het café leerden veel jonge Boxtelaren het uitgaansleven in hun dorp - en daarmee waarschijnlijk ook hun partner - kennen. Wilma was daarbij een vaste waarde en kende alle stamgasten bij naam. Zij zullen zich de kasteleinsvrouw herinneren als warm en betrokken. “Hee, hoe is het!”, vroeg Wilma bekenden altijd als ze een drankje kwamen doen in het café of op het ruime terras. Om vervolgens vaak een uitgebreid gesprek met hen te voeren.

Wilma zorgde als echte kasteleinsvrouw graag dat gasten zich thuis en op hun gemak voelden in haar bar. Dat gebeurde onder meer met de kenmerkende eendenmandjes met pelpinda’s op tafel, wat Becoloth de bijnaam ‘de pindakroeg’ opleverde. Kinderen mochten de schillen vervolgens op de vloer gooien, want dat was goed voor het hout. Dat deden zij dan ook vol overgave.

“Wilma was graag onder de mensen”, schetst Lisette van Duyn. Zij werkte de laatste drie jaar bij Becoloth en leerde Wilma kennen als een warm mens. Ze maakte ook op persoonlijk vlak kennis met het warme karakter van Wilma. Die loodste haar door een moeilijke fase in haar leven. “Het is iemand met een warm hart die altijd veel liefde gaf. Dat heeft me wel goed gedaan.” Het leverde een hechte vriendschap op: “Ze was en is mijn beste vriendin.”

Positief
In 2017 werd het 50-jarig jubileum van Bar Becoloth gevierd met een daverend feestweekend. Het was een van de hoogtepunten uit de historie van het bruine café. Er waren ook mindere momenten, waarvan de coronacrisis het diepste dal was. “Daar heeft ze echt een klap van gekregen”, ziet Van Duyn. “Ze belde begin 2020 al met de verzekering omdat er een pandemie aan zat te komen”, vertelt ze. “Want zo was Wilma. Ze had altijd een voorgevoel.” Om daaraan toe te voegen: “Maar ze bleef altijd positief!”

Wilma was gek op haar kinderen. Ze kreeg samen met Willem drie zoons: Rob, Tom en Martijn, die alle drie meters maakten in de horeca. Grote trots was ook haar nageslacht. “Wilma kon met de kleinkinderen zo’n feestje bouwen dat die niet eens meer naar de Efteling wilden”, lacht Lisette. “Want oma ging zó mee in het verhaal! Hutten bouwen, noem maar op!”

Meer tijd om te genieten van haar familie was Wilma niet gegeven. Afgelopen jaar werd ze ziek en deze week overleed ze aan de gevolgen daarvan. Maar helemaal zal Wilma nooit gescheiden worden van ‘haar’ Bar Becoloth. Want Becoloth zat in Wilma haar DNA, maar Wilma zit ook in het DNA van Becoloth.

De uitvaart van Wilma zal in besloten kring plaatsvinden. Wilma Voets-Ophof werd 72 jaar.

Op dinsdag 15 maart is de mogelijkheid haar een laatste groet te brengen bij Becoloth met een bloem of orchidee. Om 14.45 uur rijdt Wilma voor de laatste maal weg bij haar café.

Uit de krant