Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

Striptekenaar Ralph Dikmans komt met album Arie de Boskanarie en nieuwe strip

Algemeen

Boxtel – Striptekenaar Ralph Dikmans presenteert tijdens De Stripdagen op 30 en 31 oktober het eerste album van Arie de Boskanarie, de strip die je de afgelopen 52 weken kon lezen in DeMooiBoxtelKrant. De albumpresentatie valt samen met een nieuwe strip van de Boxtelse tekenaar die als opvolger van ‘Arie’ in deze krant verschijnt: Verhalen van Vroeger.

Lezers van deze krant hadden het natuurlijk al lang gemerkt, maar de strip Arie de Boskanarie nadert zijn ontknoping. Gelijktijdig met het aflopen van de avonturen van de uit gevangenschap bevrijdde boskanarie verschijnt het stripalbum met de avonturen van Arie: De zwarte dennen.

Zijn Boxtelse tekenaar Ralph Dikmans en scenarist Ahmad Resh presenteren het 32 pagina’s tellende stripboek komend weekend tijdens De Stripdagen in Rijswijk. Anders dan in deze krant is het album volledig ingekleurd. “Dat is gedaan door de vrouw van Ahmad, die vormgeefster is”, vertelt Dikmans. Zelf houdt hij niet van het inkleuren, dat hij als ‘monnikenwerk’ omschrijft.

Ontwikkeling
Arie de Boskanarie is de eerste meer serieuze strip die Dikmans tekende. “Mijn hoop is dat mensen ook zien dat ik me wat breder ontwikkel dan enkel lachen, gieren, brullen”, verklaart hij die stap. Zo is ook het nieuwe album van antiheld Anders-Man, waaraan de tekenaar werkt, meer gefocust op het verhaal en minder op de slapstickhumor van één grap per pagina.

Dikmans wijst op dezelfde ontwikkeling bij zijn grote voorbeeld: de albums van Suske en Wiske. Die strip ontwikkelde zich ook tot een avonturenverhaal, waar zo nu en dan een grap in voor komt.

Ambassadeur van Boxtel
Zoals de oplettende lezer al was opgevallen was ook in Arie de Boskanarie met regelmaat de woonplaats van zijn tekenaar te zien. Bijvoorbeeld bij diens vrijlating, als Arie over een niet geheel toevallig op de Boxtelse Markt lijkend plein vliegt. “Ik ben natuurlijk een ambassadeur van mijn dorp. Dus Boxtel zit in elke strip die ik teken”, vertelt de immer enthousiaste striptekenaar.

“En er is een cameo, een gastrolletje, voor Hans van Erp, van Dierenspeciaalzaak Boxtel”, lacht Dikmans. De eigenaar van de dierenzaak was volgens Dikmans vereerd met de rol, hoewel hij de striptekenaar verzekerde beter met zijn dieren om te gaan dan in de strip gebeurt.

De Stripdagen
Het album Arie de Boskanarie – De zwarte dennen is vanaf komend weekend te koop in de betere boekhandels in Nederland. Het is in ieder geval ook te koop bij de Bruna in Boxtel, waar de tekenaar ook een signeersessie wil plannen.

Ook op De Stripdagen kan het album uiteraard gekocht worden en de eerste twintig kopers krijgen er een door Dikmans gesigneerde zeefdruk bij. De Stripdagen zijn op 30 en 31 oktober in de Broodfabriek in Rijswijk. Kaarten zijn vanaf 8 euro te koop via destripdagen.nl.

Verhalen van Vroeger
Nadat Arie de Boskanarie stopt in deze krant heeft Dikmans de opvolger alweer klaarstaan in de vorm van Verhalen van Vroeger. Deze historische strip neemt de lezer mee naar een betoverd dorp dat vandaag de dag nog steeds leeft zoals men in 1900 leefde.

Verhalen van Vroeger kwam net zoals de vorige strips van Dikmans wederom tot stand wegens een toevallige samenloop van omstandigheden. Scenarist, acteur en zanger René Riva hoorde via via van Dikmans. De twee kwamen via Facebook met elkaar in contact en er was direct een klik. Een samenwerking die beiden als ‘geweldig’ omschrijven was het gevolg.

“We hebben een gezamenlijke passie voor geschiedenis”, legt Dikmans uit. Dat bevestigt Riva direct. “Ik had iets met vroeger. Zo rond 1900. Die periode wilde ik terughalen in een verhaal”, vertelt hij.

Mysterieus dorp
Het dorp waar de avonturen zich afspelen is vanwege een mysterieuze kracht ontoegankelijk voor mensen uit de gewone wereld. Sinterklaas is echter niet ontvankelijk voor deze kracht en kan dus wél vrij reizen van en naar het historische dorp. De Goedheiligman treedt dus op als schakel tussen de gewone wereld en het bijzondere dorp. In het eerste avontuur staat om die reden ook een betoverde pepernoot centraal…

Dat de avonturen in een historisch dorp spelen maakt dat er een hoop research in de tekeningen zit. “Ik heb veel historisch materiaal bekeken, zoals foto’s en boeken zodat het allemaal historisch klopt wat ik teken”, zegt Dikmans.

Kinderen aan het lezen krijgen
En ook de manier waarop het verhaal weergegeven wordt doet denken aan vroeger. Riva: “We brengen het in oblongformaat uit, als een liggend boek van vroeger.” Daarbij staan er steeds drie plaatjes naast elkaar, met daaronder de teksten. Dikmans: “Maar verder is de strip eigentijds. De tekeningen zijn natuurlijk gewoon in kleur.”

Dikmans en Riva willen met hun nieuwe creatie kinderen weg lokken van achter de schermpjes en hen weer aan het lezen krijgen. “Ik hoop stiekem dat opa en oma met het kleinkind op schoot gaan voorlezen uit DeMooiBoxtelKrant”, schetst Dikmans een gezellig plaatje.

Hij is niet bang voor een gebrek aan belangstelling: “Je ziet die hang naar hoe het vroeger was bijvoorbeeld ook terug op tv, met programma’s met modeltreintjes of LEGO.” Ook Riva rekent op voldoende belangstelling: “Kinderen hebben wel iets met het verleden. En je moet niet vergeten dat ze reuze nieuwsgierig zijn!”

Vervolg al in de maak
Aan inspiratie is bij de bedenkers in ieder geval geen enkel gebrek, want Riva is ook al bezig met het scenario voor deel 2 en 3. “In ieder verhaal licht ik een tipje van de sluier op over hoe dat dorp zo ontstaan is”, vertelt hij. Toch zijn de verhalen ook los van elkaar te lezen.

Het eerste deel van Verhalen van Vroeger telt 51 pagina’s en komt in het najaar van 2022 uit. Vanaf de tweede week van november verschijnt de strip wekelijks in DeMooiBoxtelKrant.

Uit de krant