Van links naar rechts: Luc de Laat, Collin van Dijk, Cor van der Heijden, Hans de Reuver en Bas Raaimakers.
Van links naar rechts: Luc de Laat, Collin van Dijk, Cor van der Heijden, Hans de Reuver en Bas Raaimakers. Foto: eigen collectie.

Collin van Dijk: 3e generatie met derde dan

Sport

Collin van Dijk (27) is de derde judoka in de ruim zestigjarige geschiedenis van Judo Club Liempde die de zwarte band derde dan behaalde. De andere twee waren zijn vader en zijn ruim vijf jaar geleden overleden opa. Collin slaagde zondag in Rijen voor het examen.

Henry van Dijk, vader van Collin, behaalde in 1980 de derde dan. Opa Cor van Dijk leverde deze prestatie in 1993, op 61-jarige leeftijd. Na het overlijden van zijn grootvader kreeg Collin diens derde dan-band, met dezelfde initialen. Dit motiveerde de judoka om deze graad ook daadwerkelijk te behalen. Voortaan mag hij de band zelf dragen. De Liempdse hoofdtrainer Hans de Reuver en Cor van der Heijden, trainer van Sint-Oedenrode, stoomden Collin klaar voor zijn examen.
Grootmeester Peter Goossens nam de proef af. Hij noemde het examen van de Liempdenaar subliem en raadde hem aan verder te gaan in zijn sport. Collin ontving al eens een uitnodiging van de bondscoach om met de kernploeg mee te trainen.
Je vaardigheden demonstreren kun je als judoka niet alleen. Luc de Laat uit Sint-Oedenrode werkte mee aan het kata-gedeelte. Daarin komen technieken aan bod die volgens een standaard moeten worden uitgevoerd. Bas Raaimakers, judoleraar in Liempde, was Collins partner in het vrije deel van het examen.

Uit de krant