Dit huis staat in Esch. Zulke woningen heeft de werkgroep van PEP in gedachten. Er bestaan verschillende types en formaten.
Dit huis staat in Esch. Zulke woningen heeft de werkgroep van PEP in gedachten. Er bestaan verschillende types en formaten. Foto: eigen collectie

Esschenaren bedenken plan voor seniorenhuisvesting in dorp

Bouwen en wonen

Een projectgroep van Platform Esch’ Perspectief (PEP) wil senioren de kans bieden kleiner te gaan wonen in eigen dorp. Het idee: tijdelijke woningen op van particulieren gehuurde kavels.

Christ Pijnenburg namens de werkgroep die hij samen met Cees van Rooij, Tiny van Houtum en Hans Ruijs vormt: ,,Er wonen in Esch de nodige ouderen in grote eigen woningen. Als ze een kleiner onderkomen willen in eigen dorp, is dat nog niet zo eenvoudig. Ik denk niet dat de meesten zin hebben om grond aan te kopen en een nieuw huis te bouwen.”

Eenvoudig

Daarnaast is bouwen in deze tijd niet eenvoudig, gezien de schaarse locaties en de hoge materiaalkosten. Pijnenburg: ,,Ons idee is bij de gemeente en particuliere grondeigenaars na te gaan of zij eventueel kavels willen verhuren. Ouderen die kleiner willen gaan wonen, verkopen hun grote huis en schaffen vervolgens een tijdelijke prefab-woning aan. Die zijn vrij eenvoudig te plaatsen en ook weer makkelijk weg te halen.”

Pijnenburg noemt als voorbeeld de woning van Joke van der Zanden aan de Dorpsstraat. Er bestaan varianten in allerlei soorten en maten.
Zo’n woning staat er dan zolang de bewoners leven of totdat ze eventueel opnieuw verhuizen. Dan is het aan de eigenaars hun huisje te verkopen. Of het kan blijven staan, hangt af van afspraken met de perceeleigenaar. Maar zover treedt het plan nog niet in detail.

In overleg

Op dit moment wil PEP in overleg met ouderen, gemeente en grondbezitters om de mogelijkheden te peilen. Pijnenburg: ,,Het alternatief is wachten op nieuwe levensloopbestendige huizen of elders zoeken.”
Als het plan van de grond komt, brengt het beweging in de woningmarkt, zo is de achterliggende gedachte. Jonge gezinnen die ruimte nodig hebben, kunnen dan terecht in een vrijgekomen huis van een Esschenaar op leeftijd.
En senioren voor wie hun huis en tuin eigenlijk niet meer bij te houden zijn, kunnen in een kleinere woning in eigen dorp genieten van hun oude dag.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Uit de krant