Ondanks dat er toestemming was voor de bouw van een appartementencomplex met 22 studio's, kiest woonstichting Joost nu voor achttien kant-en-klaarwoningen op het terrein van De Kleine Aarde.
Ondanks dat er toestemming was voor de bouw van een appartementencomplex met 22 studio's, kiest woonstichting Joost nu voor achttien kant-en-klaarwoningen op het terrein van De Kleine Aarde. Foto: woonstichting Joost.

Tóch andere opzet van bouwplan bij Kleine Aarde

Bouwen en wonen

Woonstichting Joost heeft de plannen voor het terrein op De Kleine Aarde aangepast. Het geplande woongebouw met 22 studio’s wordt vervangen door 18 losse woningen van Heijmans TWO. Dit zijn permanente houten woningen in twee bouwlagen. De woningen staan los van elkaar en worden geplaatst op de bestaande bouwkavel.

Het terrein wordt ingericht volgens eerder gemaakte afspraken met de direct omwonenden. Zij zijn bijgepraat in twee informatiebijeenkomsten. Joost kreeg veel positieve reacties, maar uiteraard ook enkele kritische vragen, onder andere over de ontsluiting en de inrichting van het terrein. We nemen omwonenden mee in de verdere uitwerking.
Het oorspronkelijke plan op deze locatie dateert al uit 2017: een zeer duurzaam en innovatief woongebouw van massief houtbouw. Inmiddels is het 2024 en zijn er andere duurzame alternatieven voor houtbouw.

Met dit nieuwe voorstel komt Joost tegemoet aan eerdere bezwaren vanuit de buurt. De losse woningen ogen minder massaal in vergelijking met een woongebouw. Verder zijn er minder parkeerplaatsen nodig en is er dus meer ruimte voor groen. De natuurlijke duurzame uitstraling van de woningen past bovendien goed bij het terrein van De Kleine Aarde.
Voor de direct omwonenden aan de Munselse Hoeve is er minder inkijk en meer privacy. De woningen zijn namelijk anders georiënteerd en op de eerste verdieping bevinden zich alleen maar slaapkamers.

De woningen worden klant en klaar geleverd, inclusief keuken, badkamer, installaties en zonnepanelen. Daardoor is de bouwtijd veel korter en is er veel minder bouwverkeer en zijn er ook kleinere vrachtwagens nodig. Dat laatste heeft als voordeel dat de bouwroute kan worden verlegd. De route kan dan via eigen terrein en deels over het terrein van De Kleine Aarde. Hiervoor werkt Joost samen met stichting De Plaatsen om tot een goede ontsluiting te komen.

De woningen passen binnen de reeds afgegeven omgevingsvergunning voor de 22 appartementen. Voor het plaatsen van 18 Heijmans-TWO-woningen moeten de woonstichting wel een Bopa-procedure doorlopen (buitenplanse omgevingsvergunning). Zodra deze vergunning binnen is, worden de woningen in de fabriek gebouwd en naar de locatie vervoerd. Mochten er geen bezwaren worden ingediend, dan kunnen de woningen in september/oktober worden geplaatst.

De verhuur van deze woningen verloopt via WoonService Regionaal. Heb je interesse? Zorg dan dat je hier ingeschreven staat.

Uit de krant