Bovenaanzicht van de appartementengebouwen die Joost wil bouwen. Ze ogen als blokken rijtjeshuizen. Aan de achterkant is ruimte voor parkeerplaatsen en groen. De woonstichting benadrukt dat het om eerste schetsen gaat, die mogelijk nog wat veranderen.
Bovenaanzicht van de appartementengebouwen die Joost wil bouwen. Ze ogen als blokken rijtjeshuizen. Aan de achterkant is ruimte voor parkeerplaatsen en groen. De woonstichting benadrukt dat het om eerste schetsen gaat, die mogelijk nog wat veranderen. Foto: Impressie: woonstichting Joost.

Verouderde Boxtelse woningen moeten wijken voor appartementen

Bouwen en wonen

Een complex met maximaal 23 sociale huurappartementen. Dat wil Joost bouwen op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Van Coothstraat. Onlangs presenteerde de woonstichting de eerste schetsen aan de bewoners van de twaalf verouderde huurwoningen die voor de nieuwbouw moeten wijken. 

Bij het ontwerp is rekening gehouden met het huidige traditionele straatbeeld, meldt Joost. De eerste schetsen tonen dan ook twee gebouwen met een zadeldak die haaks op elkaar staan. Ze ogen als blokken rijtjeshuizen. Op de tekening zijn beide complexen met elkaar verbonden door een corridor. Of alles er precies zo uit gaat zien als op de impressies, is niet zeker. Het zijn eerste schetsen die nog verder worden uitgewerkt. Bovendien duurt het nog een poos voor er daadwerkelijk gesloopt en gebouwd wordt, de woonstichting vermoedt zeker twee jaar.
,,De nieuwbouw blijft binnen het bestaande perceel en omvat maximaal drie bouwlagen. We gebruiken duurzame bouwmaterialen”, aldus een woordvoerder van Joost. Verder worden de appartementen energiezuinig.
Frans Schoenmakers woont aan de Prins Hendrikstraat en was bij de presentatie. Hij ziet de planvorming met lede ogen aan. ,,We raken onze garage en tuin kwijt, als ik het zo zie. De appartementen krijgen een balkon. We mogen terugkeren naar de nieuwe huurwoningen, maar ik denk niet dat mijn vrouw en ik daarvoor kiezen. Ik wil graag een eengezinswoning met tuin, zoals nu. Bovendien hoeven we, als we niet teruggaan, maar één keer te verhuizen.”
Op de schetsen zijn geen voortuinen te zien, aan de achterzijde is ruimte voor parkeren en groen en er zijn balkons ingetekend. Verder is ook het Mariakapelletje weergegeven. De ontsluiting van de gebouwen komt op de Van Coothstraat uit.
De woonstichting kiest voor nieuwbouw om dezelfde reden als in de Hertogenstraat en een stukje Jan van Brabantstraat en Van Hornstraat in de wijk Breukelen. De huizen zijn technisch verouderd, renovatie en verduurzaming is niet rendabel. Joost mag na 2030 geen woningen meer verhuren met energielabel E of lager. Nieuwe appartementen zijn energiezuinig. Daarnaast is er behoefte aan sociale huurwoningen en kan de woonstichting er 23 bouwen waar er nu twaalf staan.
Dat het plan ingrijpend is voor de huidige twaalf huishoudens, beseft Joost. Met hen wordt een sociaal plan opgesteld, met daarin afspraken over een terugkeergarantie, vergoeding en dergelijke. Vervolgens helpt Joost hen bij de zoektocht naar een andere woning. Een permanente of tijdelijke. Impressie: woonstichting Joost.

Deze woningen in de Van Coothstraat maken plaats voor nieuwbouw, net als de huizen in de Prins Hendrikstraat waar links nog net iets van te zien is.
De appartementen, gezien vanaf de Prins Hendrikstraat, met het Mariakapelletje herkenbaar in beeld.

Uit de krant