Lintje.
Lintje. Foto: Eigen collectie

Een feestelijk ontvangst voor gedecoreerden in SintLucas

Cultuur

De aula van mbo-vaksschool SintLucas zit zaterdag 27 april afgeladen vol. Niet met studenten, want die vieren vakantie. Maar met inwoners die ooit een koninklijke of gemeentelijke onderscheiding hebben gekregen. Ruim driehonderd mensen worden ontvangen waarvan zo’n 250 gedecoreerden.

De jaarlijks terugkerende ontvangst van gedecoreerden door het gemeentebestuur, is alleen voor genodigden. ,,De groep is dusdanig gegroeid dat we vorig jaar besloten uit te wijken naar SintLucas, dat is goed bevallen en doen we dit jaar weer”, vertelt voorzitter Ludy Meister van Boxtel Vooruit. Die stichting voert de organisatie rondom de ontvangst uit. ,,Er komen natuurlijk steeds meer inwoners bij die een onderscheiding krijgen en intussen hoort Esch ook bij Boxtel”, verklaart hij de toename van het aantal genodigden. Er zijn nog geen uitnodigingen verstuurd naar de mensen die vrijdag 26 april een lintje krijgen. Maar die worden daags erna uiteraard ook verwacht in SintLucas.
Tijdens de ontvangst maakt de Boxtelse reus Jas de Keistamper zoals gebruikelijk zijn opwachting om het gezelschap toe te spreken. De Swannee Bridge Jazzband verzorgt de muzikale omlijsting. Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris brengt afsluitend een vendelgroet.

Sinds de ontvangst van de gedecoreerden door de gemeente bracht Boxtel’s Harmonie steeds een aubade. De laatste jaren werd die ingewisseld voor een Koningsconcert, maar dat vervalt dit jaar. De ruimte in SintLucas is eenvoudigweg te klein voor een orkest van 55 muzikanten, meldt Meister.
Met het muziekkorps wordt bekeken hoe de rol volgend jaar ingevuld kan worden. ,,Want jullie optreden stellen we erg op prijs”, vertelde burgemeester Ronald van Meygaarden onlangs tijdens een repetitie in het Muziekhuis. Hij kwam de verandering in het programma daar persoonlijk toelichten.
Het harmoniebestuur reageerde verrast toen het eind maart over de wijziging hoorde. ,,Ons orkest had toen al een programma gemaakt en was druk aan het studeren. De tijd was te kort om het optreden in een andere, kleinere opzet vorm te geven”, zegt voorzitter Sepp van Loon.
De muziekvereniging besloot om nu maar een keer over te slaan. Een traditie van ruim vijftig jaar wordt daarmee onderbroken. ,,Jammer, ook vanwege het voorbereidende werk door onze leden”, aldus Van Loon. ,,Maar ik ben ervan overtuigd dat Boxtel’s Harmonie volgend jaar weer acte de présence kan geven. Over de manier waarop gaan we in gesprek met de burgemeester, dat contact verloopt prettig.”

Uit de krant