Het verhalen- en toneelproject De Verhalen liggen op straat krijgt een vervolg.
Het verhalen- en toneelproject De Verhalen liggen op straat krijgt een vervolg. Foto: Marie Fick

Literair ‘straat’project op herhaling in processiepark Boxtel

Cultuur

Kinderen die ervan dromen om later schrijver te worden, kunnen hun hart ophalen. Het literaire project ‘De verhalen liggen op straat’ keert komend najaar terug. Waar vorige keer de Burgakker centraal stond, is het thema nu ‘Rondom het processiepark’. Basisschoolleerlingen uit groepen 6, 7 en 8, maar ook brugklassers worden uitgedaagd een verhaal te schrijven. Inzenden kan tot en met zaterdag 18 mei.

In het processiepark valt genoeg inspiratie te halen om een (fictief) verhaal te maken, zien de drie culturele ondernemers Roeland Heesbeen, Marc Cleutjens en Bert Engelbart en community librarian Marlies Germanus van de Boxtelse bibliotheek. De vier initiatiefnemers wilden kosten wat kost een nieuwe editie organiseren. In oktober vorig jaar bereikte het verhalenproject zijn hoogtepunt met een evenement op het pleintje voor de bibliotheek aan de Burgakker. Een selectie van de verhalen die deelnemers in de maanden ervoor schreven, werden tot leven gebracht door acteurs van Boxtheater. Daar kwamen 150 bezoekers op af.

TAAL

Aan de opzet wordt niet getornd. ,,Hoe leuk is het om met taal iets te creëren waar vervolgens echt iets mee gaat gebeuren. Alle ingezonden verhalen komen in een boekje en worden door toneelgezelschap Boxtheater wellicht zelfs omgezet tot een heus toneelstuk”, vertelt Cleutjens enthousiast. ,,Het project beleeft zijn apotheose tijdens de Kinderboekenweek.”

Deze literaire week voor jeugd vindt plaats van 2 tot en met 13 oktober onder de noemer ‘Lekker Eigenwijs’ en sluit naadloos aan op het verhalenproject, weet Germanus. Het bevorderen van taalvaardigheid is de laatste jaren alleen maar actueler geworden, getuige ook de impuls die het Rijk de komende jaren geeft aan onder andere de bibliotheeklocatie in Boxtel. ,,We willen de jeugd prikkelen om verhalen te maken en met taal bezig te zijn. We zien dat ook gebeuren met ons project. Afgelopen weekend nog sprak ik in de bibliotheek een moeder en haar dochter die deelnemen. Het meisje had via haar leerkracht al een flyer van ons in handen gekregen. Ze zei: ‘Ik mág een verhaal schrijven!’ Geweldig: daar doe je het voor.”

Engelbart is met name enthousiast over de creatieve kruisbestuiving door het project. ,,Als theatermaker vind ik het geweldig dat diverse verhalen ook worden omgezet tot toneelstuk. Kinderen bedenken iets bijzonders en dat laat Boxtheater vervolgens weer tot leven komen.”

De vier organisatoren kiezen dit keer voor het processiepark omdat daar net als aan de Burgakker voldoende inspiratie te halen valt. ,,De locatie spreekt tot de verbeelding: het gebied rond de kerk heeft iets mysterieus”, legt Heesbeen uit. ,,Op de achtergrond liggen het kerkhof en de Sint-Petrusbasiliek. Maar ook andere historische panden met een rijke geschiedenis. Kinderen komen hier ook vaak omdat er een speeltuin ligt.”

Het processiepark is tevens de plek voor het tweedaagse slotevenement van ‘De verhalen liggen op straat’. Op vrijdag 11 oktober is er speciaal voor alle basisscholen een theatertocht door allerlei verschillende woningen en panden rondom het park. Zaterdag 12 oktober gebeurt dat nogmaals, maar dan kan iedereen deelnemen. Hiervoor komen kaartjes beschikbaar, verkoop daarvan start later in het jaar. 

Eerst zoekt de organisatie naar enthousiaste en jeugdige schrijvers. Die kunnen hun verhalen van maximaal zeshonderd woorden tot en met zaterdag 18 mei mailen naar info@deverhalenliggenopstraat.nl. Ook vragen worden via dat e-mailadres beantwoord. Deelname aan het project is gratis.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Uit de krant