De Boeremèrt in Liempde is er vermaakt voor jong en oud met veel oude ambachten, spelletjes en activiteiten in de dorpskern.
De Boeremèrt in Liempde is er vermaakt voor jong en oud met veel oude ambachten, spelletjes en activiteiten in de dorpskern. Foto: Foto's: Cock Stam

Boeremèrt brengt weer een mix van oud en nieuw

Algemeen

Traditie en vernieuwing gaan hand in hand tijdens de Boeremèrt in Liempde. Maandag 1 april, tweede paasdag, staat de vijftigste editie op het programma. Muziek is dit keer de rode draad vanwege de jubileumeditie en het 150-jarig bestaan van fanfare Concordia, dat in 1974 aan de voet stond van het evenement.  

Het fundament van de Boeremèrt blijft elk jaar hetzelfde: oude ambachten tonen, aangevuld met entertainment en activiteiten die een brug slaan tussen verleden en heden. Voorzitter Jan van der Weijden van de organiserende stichting: ,,We willen altijd een mix van oud en nieuw houden. Het voelt vertrouwd voor een deel van onze doelgroep, maar we willen daarnaast aantrekkelijk zijn voor iedereen. Daar zit elk jaar voor ons de uitdaging.”
De oude boerenambachten zijn uit nostalgisch oogpunt voor veel senioren interessant om te komen bekijken. Maar de organisatie beseft ook dat ze met de tijd mee moet gaan. ,,Wie weet kijken we over vijftig jaar wel naar robots maken als ‘ambacht’ en kijkt de jeugd van nu daar dan met nostalgische gevoelens naar”, bedenkt de preses zich ter plekke.
Een andere generatie, een andere tijd, zo beseft Van der Weijden. Hij is nu vier jaar voorzitter van de stichting en al tien jaar betrokken bij de organisatie. De vernieuwingsslag van voor corona, dat de Boeremèrt van alle tijden is door modernere elementen toe te voegen, zette hij destijds mee in gang.
Om een voorbeeld te geven: bezoekers krijgen dit jaar een machine te zien die op een ouderwetse manier prikkeldraad maakt. Tegelijkertijd is er ook een workshop rappen van jongerenwerk R-Newt. ,,Het geeft aan dat het goed mogelijk is oud en nieuw te combineren in een evenement”, aldus de voorzitter.
Dit keer staat muziek dus centraal op de Boeremèrt. Dat uit zich op de verschillende podia die verdeeld staan over het terrein: op D’n Tip, de kiosk in het Concordiapark, achter café D’n Durpsherberg en op het Raadhuisplein. Afwisselend op iedere podium zijn er optredens voor jong en oud. ,,Verwacht een gemêleerd programma van jachthoornblazers tot singer-songwriters als Sara Bormans en Aram Groenewegen. Maar denk ook aan een rockbandje, blaasmuziek en disco.”
Kortom: de organisatie is fier op de activiteiten die te zien en te horen zijn in het Liempdse dorpshart.
Bijna alle seinen staan inmiddels op groen voor een enerverende vijftigste editie. Al is er nog een aspect waar Van de Weijden zich zorgen om maakt: het parkeren. Het grondwater staat door de overvloedige regen van de afgelopen maanden erg hoog. Daardoor is de kans op een modderboel groot. De voorzitter houdt een slag om de arm: ,,Als er vlak voor de Boeremèrt nog een flinke bui overtrekt, staan de plassen snel op het weiland. Laten we hopen dat het een paar dagen droog blijft, dan is het wel te doen. En mocht het toch nat zijn, dan wordt er snel wat geregeld met rijplaten: zo zijn we in Liempde dan ook wel weer.”
De Boeremèrt start om 10.00 uur en sluit om 17.00 uur. De entree bedraagt vijf euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

De Boeremèrt in Liempde trok maandag, tweede paasdag, weer veel publiek. Jong en oud vermaakte zich opperbest met de vele oude ambachten, spelletjes en activiteiten in de dorpskern.

Uit de krant