De dubbele spoorwegovergang in de Tongeresestraat gaat moet op termijn dicht.
De dubbele spoorwegovergang in de Tongeresestraat gaat moet op termijn dicht. Foto: archief MooiBoxtel.

Camerabewaking bij de dubbele overweg in Boxtel

Algemeen

ProRail en het Openbaar Ministerie (OM) gaan een flitspaal plaatsen bij de dubbele overweg in de Tongersestraat. Wie in de toekomst toch nog snel de oversteek waagt terwijl de lichten al knipperen, wordt automatisch op de bon geslingerd. De boete bedraagt maximaal 280 euro.

De spoorwegbeheerder en het OM willen de camera’s op veertig plekken in Nederland plaatsen. Recent is een proef in het Utrechtse Bunnik afgerond.
Het is verboden om een spoorweg over te steken zodra de rode lampen knipperen. ,,Maar om boetes uit te delen, zijn boa’s op locatie nodig”, reageert ProRail in een persverklaring. De samenwerking met OM moet de ‘levensgevaarlijke acties een halt toe roepen’, tijd dus voor een permanent controlemechanisme.

Unieke aanpak
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft geld beschikbaar gesteld voor de handhavingsmaatregel, in februari wordt ermee gestart. Of de flitscamera dan ook in Boxtel al werkt, is nog onduidelijk. ProRail moet een en ander nog afstemmen met gemeentes, maar wil het apparaat dit jaar installeren. ,,Iedere overweg en verkeerssituatie is anders. Daarom wordt er per gemeente en per overweg een unieke aanpak opgesteld”, aldus ProRail.

Boetes
Automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs betalen 280 euro als ze de fout in gaan. Brom- en snorfietsers kunnen bij een overtreding rekenen op een sanctie van 190 euro. Regiodirecteur Harro Homan van ProRail benadrukt echter dat het uitdelen van boetes niet het doel is: ,,Het negeren van de spoorweginstallatie leidt tot levensgevaarlijke situaties. We weten dat flitscamera’s dan werken: bij een eerdere proef in Hilversum is na een half jaar het aantal overtredingen met 50 procent afgenomen. Daar doen we het voor.”
Voor de overwegen zijn speciale camera’s nodig, die de afgelopen periode zijn getest. Het systeem analyseert de beelden en slaat deze bij een mogelijke overtreding op. Buitengewoon opsporingsambtenaren bekijken vervolgens de opname. Als een kenteken zichtbaar is, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd.

Uit de krant