Nieuwe editie De Kleine Meijerij

Algemeen

Het nieuwe nummer van het kwartaaltijdschrift van Heemkundekring De Kleine Meijerij besteedt onder meer aandacht aan de oorsprong van Van Vucht interieuratelier. Dit bedrijf in Esch bestaat in 2023 honderd jaar.

Nettie van de Langenberg-Scheepens gaat in haar bijzonder ‘schilderachtig’ geïllustreerde bijdrage op zoek naar de wortels van de familie die het nog altijd actieve bedrijf heeft opgericht. Stamvader was de niet onverdienstelijke (kunst) schilder Henri van Vucht. Hij leidde een boeiend leven en richtte in 1923 in Esch een schildersbedrijf op.

MEDAILLON

Verder onderzoek naar een Moergestels medaillon, waarvan de vondst gemeld werd door Gerard Willems in nummer 4 van dit tijdschrift van het jaar 2022, wordt beschreven door Anton van Dorp. Er is onder andere onderzoek gedaan naar de samenstelling van het materiaal waaruit het medaillon is gegoten. Ook na dit nieuwe onderzoek, zo blijkt, is definitief uitsluitsel over diverse vragen eromheen nog niet te geven.

VAN DEN BIGGELAAR

De familie Van den Biggelaar behoorde in onder meer Moergestel, Udenhout en Berkel tot de ‘autopioniers’ in het werkgebied van De Kleine Meijerij. Drie stambomen van deze familie worden door Joost van der Loo aan elkaar gekoppeld. Het blad De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis in Haaren. De heemkundekring heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

Uit de krant