Logo mooiboxtel.nl
Het ziet er niet naar uit dat de dubbele spoorwegovergang vóór 2022 gesloten wordt.   | Fotonummer: 7cadcb
Het ziet er niet naar uit dat de dubbele spoorwegovergang vóór 2022 gesloten wordt. (Foto: Mark van der Pol)
PHS

Stikstofwetgeving kost Boxtel 2,5 jaar en meer dan 1 miljoen euro

Boxtel - De op 14 augustus door de Raad van State vernietigde besluiten voor de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) en daaraan gekoppelde besluiten voor het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) kosten Boxtel naar verwachting tussen de 1 en 2 miljoen euro. Ook loopt het programma PHS zo'n 2,5 jaar vertraging op. De meerkosten zal Boxtel proberen te verhalen op het Rijk.

De gemeenteraad werd dinsdagavond door projectmanager Ludwig van Duren en beleidsmedewerker Clementine van der Meijden ingelicht over de voortgang van PHS. Op heel veel vragen van de raad konden beide ambtenaren dinsdag nog geen eenduidig antwoord geven. Wel wisten zij te melden dat Boxtel naar verwachting tussen de 1 en 2 miljoen euro kwijt is aan het herstellen van de door de Raad van State vernietigde besluiten. Die zal Boxtel proberen te verhalen op het Rijk, aangezien dat, om met de woorden van Van Duren te spreken "een slechte wet heeft neergelegd".

De vernietiging van de PHS-besluiten is het gevolg van een eerdere uitspraak van de Raad van State over de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Op 29 mei werd deze wetgeving, bedoeld om de stikstofuitstoot te reguleren, door de bestuursrechter ongeldig verklaard. Meer dan tienduizend bouwprojecten in het hele land, die op de een of andere manier stikstof uitstoten, liepen door de uitspraak spaak. Ook in Boxtel ondervinden diverse projecten hinder van de uitspraak, waaronder dus het programma PHS.

Met het ongeldig verklaren van de VLK-plannen sneuvelden ook de daaraan gekoppelde onteigeningsprocedures, de sluiting van de dubbele overweg op Tongeren en de verbreding van de Keulsebaan. Ook is de verwachting dat de bestuursrechter binnenkort de besluiten voor de aanleg van de Verbindingsweg Tongeren, die ook deel uitmaakt van het PHS-pakket, zal vernietigen. De VLK moet naar verwachting een nieuwe Milieueffectrapportage (MER), bestemmingsplanprocedure en eventueel nieuwe procedures voor aankoop of onteigening van grond doorlopen. Dat komt het project op ongeveer 2,5 jaar vertraging te staan, zo rekende Van Duren dinsdag voor.

Er zijn oplossingen denkbaar, waarvan het beperken van de stikstofuitstoot binnen de VLK-plannen of elders in Boxtel, gelijk oplopend met de aanleg van de VLK, de meest haalbare lijken. Het leidde tot een haast kolderieke situatie waarbij VVD het idee opperde bij het Rijk te lobbyen om de maximumsnelheid op de A2 te verlagen en zo de stikstofuitstoot in te perken.

Boxtel moet echter wachten tot het Rijk met een nieuwe, niet op de PAS gebaseerde methode komt om de gevolgen van bouwprojecten op de stikstofuitstoot te berekenen. Onze gemeente kan tijd winnen door alvast andere onderdelen van het PHS-pakket in procedure te brengen aangezien de daaruit rollende bestemmingsplannen tien jaar geldig zijn. Daaraan zit echter wel een risico: ze gaan er vanuit dat de VLK doorgang vindt.

Een aantal partijen opperde dinsdag de vraag of Boxtel nog wel door moet gaan met de PHS-plannen, zeker met de kennis dat ProRail veel sneller dan verwacht tegen de grenzen van de spoorcapaciteit aan zal lopen. Die vraag konden de ambtenaren niet beantwoorden: het is aan de politiek zelf daar een antwoord op te formuleren. Van Duren gaf wel aan dat ProRail PHS zoals dat er nu ligt gewoon wil uitvoeren. Maar of de politiek dat óók nog wil is inmiddels onderwerp van discussie geworden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>