Afbeelding

Wekelijkse column: Gebrek aan assertiviteit of zieke schoonmoeder?

Algemeen
Elke had zich aangemeld voor de cursus assertiviteit, maar wilde voor de zekerheid toch een gesprek vooraf. Ze vertelde dat ze zich zekerder wilde gedragen t.o.v. haar schoonmoeder. Schoonmoeder was regelmatig opgenomen in de psychiatrie, dreigde vaak met zelfmoord, was meestal redelijk tegen haar zoon maar ronduit onredelijk tegen Elke. De voorbeelden waren verschrikkelijk en bijzonder onredelijk.

Ik vroeg haar om een keer samen met Patrick, haar vriend, te komen. Dit zou waarschijnlijk beter helpen dan een cursus assertiviteit. Want assertief zijn is altijd goed, maar van deze schoonmoeder kon weinig verwacht worden.

In het gesprek met Patrick erbij, vertelde deze dat hij altijd gedaan had wat moeder wilde, omdat hij bang was dat ze zelfmoord zou plegen. Moeder was echt ziek! Daarom heb ik hem geadviseerd om samen met Elke te bekijken hoe ze schoonmoeder grenzen konden stellen, zonder haar volledig af te wijzen of aan haar lot over te laten. Tenslotte was mevrouw ziek en kon ze het niet helemaal helpen, aan de andere kant kun je juist door alles maar goed te vinden, haar nog meer “ziek gedrag” aanleren.

Uiteraard zul je altijd last hebben van zo iemand, want zij kan het ook niet helpen, helaas, en het is wenselijk dat zo iemand niet volledig in de steek wordt gelaten, maar aan de andere kant kun je niet àlles goed vinden.

Ik heb daarna nog twee gesprekken gehad met Elke en Patrick, waardoor zij steeds beter wisten hoe ze hun grenzen konden aangeven. Omdat Patrick zich altijd had ingeleefd in anderen en nooit aan zichzelf had gedacht, heeft hij een van de laatste keren een cursus assertiviteit gevolgd, waardoor hij ook meer leerde voelen dat hij zelf recht had op eigen gevoelens.

Dit kwam tevens de relatie met Elke ten goede, omdat zij vaak vond dat schoonmoeder harder moest worden aangepakt dan hij aandurfde, en ook dan hij echt van binnen wilde.

Uit de krant