Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: a3c090
Foto: Sander van Kasteren

Boxtels paar koestert kerstgedachte met het delen van eten aan stille armen

Boxtel - 'Iets voor de medemens betekenen en anderen aansporen dat ook te doen', met die gedachte startten Raoul en Esther Gregoire uit Boxtel hun project The Social Cook, waarbij ze voedselpakketten weggeven aan de minderbedeelden. Deze kerst bestaat hun initiatief iets meer dan een jaar. Hoewel er in Nederland nog niet heel veel animo voor is, timmert het echtpaar internationaal al aardig aan de weg. Amerika, Duitsland, Engeland, België en Denemarken hebben zich inmiddels aangesloten bij het project en in Alaska is er zelfs een restaurant dat de filosofie van The Social Cook volgt.

Het begon dus allemaal in Boxtel. The Social Cook-grondlegger Raoul startte het initiatief samen met zijn vrouw Esther. Ze leerden elkaar kennen op een NAVO-basis in het zuiden van België. "Onze vaders waren militair en werden overgeplaatst naar de basis", legt Gregoire uit. Hij kwam bij Esther in de klas, maar de twee verloren elkaar daarna uit het oog. Vijf jaar geleden zocht Raoul weer contact met haar via Facebook. Het begin van iets moois, want "daarna kregen we een relatie", straalt hij.

Denken aan een ander
"We vonden dat we iets terug moesten doen voor de samenleving"Op zijn 46e kreeg de Boxtelaar te horen dat zijn vader niet zijn biologische vader was. "Dan moet je even herprogrammeren", vertelt Raoul zichtbaar aangedaan. Deze schokkende gebeurtenis vormde de aanleiding van The Social Cook. Hij realiseerde zich destijds dat er meer is in de wereld 'dan alleen maar werken, werken, werken'. In oktober 2017 begonnen Raoul en Esther daarom met het initiatief om mensen die het wat minder goed hebben te helpen. "Koken is een enorme hobby van me en we vonden dat we iets terug moesten doen voor de samenleving", motiveert Raoul die stap. Hij toverde zijn hobby om tot een goed doel door meer te koken dan nodig was voor hemzelf, zijn vrouw Esther en hun elfjarige zoon. Alles wat overbleef doneerde het Boxtelse koppel aan gezinnen die het niet zo breed hadden. "Maar daar waren de mensen niet zo happig op", uit Gregoire zijn teleurstelling, om er lachend aan toe te voegen: "Dus hebben we het zelf maar opgegeten."

Hierdoor sloeg The Social Cook een andere weg in: het uitdelen van voedselpakketten aan stille armen. Dat verliep wel goed. Raoul maakt duidelijk dat ze met hun initiatief niet de concurrentie willen aangaan met de Voedselbank. "Daar mag je maximaal 120 procent verdienen van het minimumloon, maar als je 121 procent verdient kom je al niet meer in aanmerking." The Social Cook probeert deze doelgroep te bereiken; de mensen die net buiten de boot vallen maar toch in stille armoede leven. "Maar dat is heel moeilijk", geeft Raoul aan. Hij legt uit waarom: "Er is heel veel schaamte. Mensen lopen niet te koop met hun armoede. Vaak zeggen ze: 'Het is niet voor mij, maar voor een kennis.'"

"Vaak zeggen ze: 'Het is niet voor mij, maar voor een kennis.'"

De voedselpakketten zijn bij het echtpaar op te halen, maar in sommige gevallen wordt een uitzondering gemaakt. "Er was een man met een ernstige ziekte die niet naar ons toe kon komen", aldus Gregoire. "Toen hebben we besloten zelf een voedselpakket te bezorgen." De doelgroep waar The Social Cook zich op richt brengt een nadeel met zich mee. "We weten niet of de mensen die het eten krijgen echt armlastig zijn, dat is een gok, een risico", verzucht Raoul, die toch veel voldoening uit het project haalt: "Er kwam een man uit Den Bosch met zo'n fietskarretje. Dan weet je dat het goed terechtkomt, anders kom je niet 10 kilometer op en neer gefietst." Wekelijks worden een of twee verschillende voedselpakketten uitgedeeld en met de kerst pakt The Social Cook flink uit. Dan kun je een redelijke kerstmaaltijd met alles erop en eraan krijgen. "Biefstuk en wijn", benoemt Esther een paar lekkernijen uit het voedselpakket. "De kerstdagen zijn iets speciaals. Als je een keer wat extra's hebt dan kun je toch iemand blij maken."

The Social Cook gaat misschien zelfs een samenwerking aan met de Voedselbank. Zij zijn met elkaar in gesprek om bepaalde gerechten te ontwikkelen die makkelijk te maken zijn met producten die in de voedselpakketten van de Voedselbank zitten. Want dat kan nog beter, vindt Raoul. "Vaak weten mensen niet wat ze met sommige producten moeten doen. Het zou zonde zijn als ze in de prullenbak verdwijnen." De Voedselbank en The Social Cook zijn nog aan het brainstormen of er daarom standaard recepten bij de voedselpakketten moeten komen of dat de producten er uitgehaald moeten worden. Gregoire: "Met dat soort initiatieven zijn we continu bezig."

Lokaal versus internationaal
The Social Cook trekt wereldwijd de aandacht. Mensen uit Duitsland, Amerika, Denemarken, België en Engeland hebben zich inmiddels aangesloten bij het idee en verkondigen in hun land de filosofie van het project. Allemaal bekenden van de militaire basis. "Daar zaten vijftien nationaliteiten, waardoor je veel mensen van over heel de wereld leerde kennen", verklaart Raoul. Zo bouwde hij een internationaal netwerk op waar de Boxtelaar vandaag de dag nog steeds veelvuldig contact mee heeft. Hij zamelde bijvoorbeeld na Halloween pompoenen in met de Belgische Social Cook om hiervan soep te maken en deze te verdelen onder de stille armen. "Een mooie actie tegen voedselverspilling", stelt hij. Ook met een jongen uit Amerika hield Raoul contact. "Hij begon in november een restaurant in de Amerikaanse staat Alaska en ik dacht: Dat is interessant." Vervolgens belde Raoul hem op met de vraag of hij het idee van The Social Cook zou willen omarmen. De Amerikaan zei volmondig ja en geeft nu een keer per week twee daklozen een gratis maaltijd.

Raoul en Esther willen hetzelfde gaan realiseren in Boxtel: in ruil voor een erkenning geven restaurants een keer per maand een gratis etentje weg aan mensen die het niet zo breed hebben. De deelnemende restaurants krijgen een bordje van The Social Cook. "In plaats van een Michelinster", grapt Gregoire. Onder andere Meneer van Dommelen heeft deze erkenning al gekregen. "De eigenaar, Mark, laat mensen voor een heel klein bedrag eten en dat sluit aan bij onze filosofie." Het echtpaar is overigens niet van plan zelf een restaurant op te starten, al is daar wel over gesproken. Maar dit bleek een te grote stap te zijn. "Het kost veel tijd en energie", vertelt Raoul.

Filosofie
"Wij willen eigenlijk een cirkel creëren waarin mensen gemotiveerd raken om hetzelfde te doen"Met een beetje jaloezie maar vooral trots kijkt Gregoire naar Tilburg. "Daar heb je Resto VanHarte. Bij dit restaurant, en de hele keten in Nederland, kun je een keer per week voor een paar euro eten. Een heel leuk initiatief", is hij enthousiast. Resto VanHarte kan echter ook rekenen op steun die The Social Cook niet krijgt: gemeentelijke subsidie en investeerders. "Maar dat is ook helemaal niet onze bedoeling. Wij willen eigenlijk een cirkel creëren waarin mensen gemotiveerd raken om hetzelfde te doen", benadrukt de Boxtelaar. Hij vervolgt: "Het is voor ons belangrijker om iets voor een naaste te doen en zoveel mogelijk mensen op dat spoor te krijgen, dan om zeshonderd voedselpakketten uit te delen."

Volgens Raoul zouden hij en Esther elke dag een voedselpakket weg willen geven. Maar dit gaat gewoonweg niet vanwege de beperkte financiële middelen die het echtpaar heeft: "We gaan failliet als we dat doen." The Social Cook moet namelijk alles zelf betalen want het heeft totaal geen inkomstenbron. Alhoewel, in de komende periode wordt een voorraadactie gehouden. Daarbij kunnen mensen hun voorraadkast opruimen voordat de winter intreedt. "Als je daar voedselwaren in hebt staan die je niet gebruikt, geef die dan aan ons", doet Raoul een oproep.

Eigen schuld
Op de vraag of The Social Cook met het succesvolle eerste jaar tot nu toe de verwachtingen heeft overtroffen, aarzelt het koppel. Raoul: "Dat is moeilijk te zeggen. Aan de ene kant hadden we niet durven dromen dat het in het buitenland zo zou aanslaan, maar in Boxtel had ik er persoonlijk meer van verwacht. Maar dat is onze eigen schuld geweest, we zijn er te weinig achteraan gegaan." Hij voegt een positieve noot toe: "Ik heb best wel leuke initiatieven gezien links en rechts. Bijvoorbeeld vanuit een goede vriendin van ons die in Washington woont. Zij vond The Social Cook zo'n goed idee dat ze cupcakes ging bakken voor daklozen. Prachtig!"

Het tweetal hoopt de naastenliefde bij meer mensen aan te wakkeren en gaat zeker door met het project. "Het mooiste is als de kinderen het voortzetten", spreekt Gregoire stiekem zijn wens uit. "Die zijn supertrots, maar of ze het ooit overnemen is de vraag." Raoul en Esther proberen ze een boodschap mee te geven: "Dat wij elke dag eten is voor ons een luxe, maar voor andere mensen is dat heel bijzonder."

The Social Cook heeft zijn eigen Facebookpagina, waarop meer informatie is te vinden. Bezoek zijn Facebookpagina en word ook een Social Cook.

In DeMooiBoxtelKrant van 19 december lees je, naast dit interview een heerlijk kerstrecept met ingrediënten uit het door Raoul uitgedeelde voedselpakket

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>