Afbeelding

Flink minder afval door invoering Diftar, afvoeren restafval vanaf 2017 aanmerkelijk goedkoper

Algemeen
BOXTEL - De eerste resultaten na de invoering van het Diftarsysteem in Boxtel zijn uitermate positief. In de maand januari is 340 ton restafval opgehaald. In januari 2013 was dat 478 ton, een vermindering van ca. 30%. Dit betekent een besparing van 20.000 euro voor de gemeente.

Onderzoek heeft aangetoond dat de containers minder buitengezet zijn en dat er een betere scheiding van afval plaats vindt. Geconstateerd is tevens dat er geen vermeerdering van extra zwerfvuil en illegale stort is waar te nemen. Op termijn kan dit betekenen dat de tarieven verlaagd kunnen worden. Ook gaat de gemeente bekijken hoe voor de hoogbouw op een andere manier afvalscheiding gerealiseerd kan worden.

Wethouder Van de Langenberg had meer goed nieuws te melden over de kosten van de afvalverwerking van de gemeente Boxtel. Door overcapaciteit bij de verbrandingsovens is er een grote vraag ontstaan naar het leveren van restafval. Dit heeft tot gevolg dat de stortingskosten ongeveer gehalveerd kunnen worden. Boxtel heeft nog een contract tot 2017, maar er is besloten om toch nu al een aanbesteding te houden voor het storten van restafval vanaf 2017.

“De stortkosten die nu betaald moeten worden bedragen € 145,- per ton. Voor Boxtel, met ca. 6100 ton restafval in 2013, zijn de kosten 884.000 euro. Vanaf 2017 zouden die kosten dan teruggebracht kunnen worden naar 440.000 euro. Het verschil komt ten goede aan de inwoners, omdat de gemeente geen hoger bedrag mag rekenen dan dat zij zelf moet betalen”, lichtte wethouder Van de Langenberg toe.

Uit de krant