Logo mooiboxtel.nl
David Andreae verkent het park waar zondag vijftien stands aandacht aan duurzaamheid besteden. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: d19b86
David Andreae verkent het park waar zondag vijftien stands aandacht aan duurzaamheid besteden. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)
Evenementen nieuws

Duurzame Week Boxtel rond thema minderen met vlees

Boxtel – De Duurzame Week Boxtel gaat dit weekend van start. Het thema van dit jaar is: 'Worst of worsteling – op weg naar minder vlees'. Hoogtepunt van de week is het duurzame Festijn Indenhof, dat zondag in het park Indenhof gevierd wordt. Dit gratis toegankelijke evenement start om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Wij spraken met mede-initiatiefnemer David Andreae over het nut en de noodzaak van de Duurzame Week.

David Andreae (76) is één van de gezichten van duurzaamheid in Boxtel. Samen met een grote en maatschappelijk brede groep vrijwilligers is hij als coördinator verantwoordelijk voor de Duurzame Week Boxtel (DWB). Die wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en richt zich deze editie voornamelijk op het minderen van de vleesconsumptie. In de organisatie zijn de gemeente, Lokale agenda 21, Kunstlicht99, de fietsersbond en Andreae's 'eigen' Transitie Boxtel vertegenwoordigd.

In totaal zijn er vijftien standhouders aanwezig, waaronder een stand met vleesloze hapjes van de Plantenbak, een demonstratie 'live peulvruchten koken', die Andreae zelf geeft en informatie over het Kleine Aarde Netwerk, dat zich bezighoudt met het in leven houden van het gedachtegoed van het milieueducatiecentrum. Bovendien komen de Boxtelse Herenboeren ook, om hun vernieuwende manier van landbouw en veeteelt te demonstreren.

Meer dan alleen vlees
Het thema is 'minder vlees', maar er is meer rond natuur en duurzaamheid. Zo zal imker Ad van Esch tekst en uitleg geven, kunnen bezoekers fruit proeven bij Floris Koomen bio-bomen en is er muziek en theater. Dat kunstenaarscollectief Kunstlicht99 ook betrokken is bij de organisatie van DWB is volgens Andreae een bewuste keuze. "Kunst is in staat mensen te confronteren met bijvoorbeeld de pijn van de Aarde", doelt hij op het vermogen van kunst om mensen een spiegel voor te houden.

Onder de deelnemers is ook Tuinderij de Voedselketen, die wekelijks groentepakketten levert aan klanten in de regio. Ze werken zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en met een gezonde bodem en zorg voor het milieu. Dan is er Jules Faber, gids bij een korte natuurwandeling in de omgeving van het park. Verder is Tuinderij de Es aanwezig. Zij telen veel groenten en begeleiden mensen met een zorgvraag. Op het gebied van duurzame energie wordt voorlichting gegeven door Lucius.nu.

Andere activiteiten
Naast het Festijn Indenhof is er in het kader van de Duurzame Week nog meer te doen. Bijvoorbeeld met het eerdergenoemde, zogeheten 80/20 diner bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel op woensdag 10 oktober. Daarbij worden 80 procent plantaardige en 20 procent dierlijke producten gebruikt. Het diner wordt georganiseerd door de ZLTO en de Brabantse Milieufederatie en duurt van 19.00 tot 22.00 uur. De aanmeldingen zijn inmiddels gesloten. Ook is er rond het thema Duurzaamheid een kunsttentoonstelling bij de bibliotheek die op 11 oktober om 20.00 uur geopend wordt. De expositie loopt nog tot 31 oktober.

De afsluiting van de week is op vrijdag 12 oktober. Dit gebeurt met een zogeheten 'potluck diner' bij De Kleine Aarde. De gedachte is dat iedereen twee porties van een hoofdgerecht óf dessert meeneemt. Het moet vleesloos zijn en koud gegeten kunnen worden omdat op locatie geen opwarmmogelijkheden zijn. Deelnemers schrijven op een papiertje wat het gerecht is.

Vooraf zorgen de cateraars van De Kleine Aarde, Ruud de Wilde en Marlies van Hamont, voor een kop hete soep, veganistisch én glutenvrij. Deelname is gratis, op de drankjes na. De Kleine Aarde is open vanaf 18.00 uur. Om 18.45 uur start het diner. Aanmelden kan via ttboxtel@gmail.com en dient uiterlijk 7 oktober gedaan te worden. Deelnemers kunnen bij aanmelden ook meteen aangeven of zij een korte pitch over duurzaamheid willen geven. Deze mag maximaal drie minuten duren. Eventueel kan ook bij aankomst nog gemeld worden dat er een pitch komt.

Lees het hele interview met David Andreae in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 3 oktober

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>