Herenboeren lichten plan voor voedselcoöperatie toe

Algemeen

Boxtel - De organisatie Herenboeren, die in Boxtel een eigen voedselcoöperatie op wil zetten, houdt donderdagavond 21 mei de vierde ‘inspiratieavond’. Plaats van samenkomst is Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg 80, om 19.30 uur.
Tijdens deze avond wordt het initiatief toegelicht en kunnen mensen er vragen over stellen. De Herenboeren zijn op zoek naar tweehonderd huishoudens, om samen een boerderij op te zetten en in het eigen voedsel te gaan voorzien. Volgens een van de kartrekkers, Geert van der Veer, zijn er inmiddels 156 enthousiaste deelnemers en is er een lijst met veertig geïnteresseerden.

Als terrein om gewassen te gaan verbouwen gebruiken De Herenboeren het Wilhelminapark, het cultuurlandschap op de grens van Boxtel en Sint-Michielsgestel. Dit seizoen staat in het teken van de bodemverbetering op een deel van het park. Het gewas dat nu opkomt dient als groenbemester. Als dit van het land is, worden er afrikaantjes geplant. Dit alles is bedoeld om de schadelijke aaltjes uit de bodem te krijgen. Via de website www.boxtel.herenboeren.nl bieden De Herenboeren al vleespakketten te koop aan.

Wie morgenavond verhinderd is, kan op zondag 31 mei alsnog kennismaken met deze organisatie. Die is dan te vinden op de streekmarkt die gehouden wordt bij Kasteel Stapelen. In de Spiegeltent in het park houden De Herenboeren zelf op 12 juni een inhoudelijke bijeenkomst over hun initiatief.

Om lid te worden van de voedselcoöperatie leggen mensen eenmalig 2.000 euro in en nemen zij daarna zo’n 45 weken per jaar voor gemiddeld 25 euro per week producten af: groenten, fruit, aardappels, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees.

Uit de krant