Afbeelding

Raad geeft aanzet tot glasvezel in heel Boxtel

Politiek

Boxtel - De gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met een voorfinanciering van 25.000 euro, die uiteindelijk moet leiden tot de aanleg van glasvezel in het Boxtelse buitengebied.

De gemeente hoopt dat, als deze voorziening er eenmaal is, ook de dorpskernen van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel een glasvezelnet krijgen. Boxtel verwacht binnen twee jaar voor alle deelgebieden in de gemeente een besluit te hebben over de mogelijkheden om er glasvezel aan te leggen.

Roep om glasvezel het grootst in buitengebied
In de gemeente Boxtel is de roep om glasvezel het grootst in de buitengebieden. Zo’n 800 huishoudens beschikken daar op dit moment niet over een internetaansluiting die voldoet aan de minimale eisen van deze tijd.

Om die reden wil de gemeente de ‘verglazing’ met glasvezel aanpakken ‘van buiten naar binnen’. “In het buitengebied bestaat een grote behoefte aan glasvezel en goed internet, omdat er weinig alternatieven zijn. In de dorpskernen zijn er die wel in de vorm van een kabelaansluiting”, aldus een woordvoerder van Boxtel. Glasvezel maakt onder meer snel internet mogelijk en ook faciliteiten als zorg-op-afstand, waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

De verwachting is dat het voor partijen interessanter is om glasvezel in de dorpskernen aan te leggen, als het al in het buitengebied ligt. Onlangs werd glasvezel gerealiseerd in het deelgebied Kinderbos, tussen Lennisheuvel en de gemeentegrens van Oirschot. Omdat het bedrijf TenneT hier toch al een sleuf liet graven voor de kabels naar het 10-150 kV-station op bedrijventerrein Vorst, is meteen glasvezel aangebracht. “Het businessmodel dat hier gebruikt is waarbij bewoners geen aansluitkosten hebben en een abonnement van ongeveer vijftig euro per maand betalen, zal ook in de andere buitengebieden worden toegepast”, aldus wethouder Herman van Wanrooij in de raadsvergadering van gisteravond.

Er zijn volgens de gemeente veel meer gebieden in Boxtel en Liempde waar een vergelijkbare behoefte is. Dit merkt de gemeente aan de vele aan- en hulpvragen van inwoners die bij haar binnenkomen. “Hoewel een en ander natuurlijk afhankelijk is van de behoefte en het draagvlak in de gemeente, verwachten wij in twee jaar voor alle deelgebieden in de gemeente een besluit te hebben over de mogelijkheden van uitrol van glasvezel”, schrijft de gemeente in het gisteravond besproken raadsvoorstel. De woordvoerder zegt ook blij te zijn dat met Glasvezel Boxtel hierbij een lokale partij is betrokken. Deze kan per deelgebied worden gevraagd om projectondersteuning. Met de voorfinanciering van 25.000 euro verwacht de gemeente dat nu de benodigde verdere stappen kunnen worden gezet, zonder dat Boxtel daar verdere investeringskosten aan kwijt is.

Boxtel blijft achter
DeMooiBoxtelKrant heeft onderzoek laten doen naar de behoefte aan glasvezel in de gemeente. Uit de enquête van Tipmooiboxtel.nl en bureau Top-Onderzoek die door 224 mensen is ingevuld, blijkt dat driekwart van hen vindt dat er ook glasvezel binnen de bebouwde kom moet komen. Opmerkelijk is dat nogal wat mensen zich er in hun toelichting op hun antwoord over beklagen dat er in veel omringende gemeente al wel glasvezel is, maar dat Boxtel hierin achterblijft. Van de respondenten woont 91 procent in de bebouwde kom.

Elf procent zegt nu al een aansluiting te hebben op het glasvezelnetwerk. Het is namelijk behalve in Kinderbos al wel aangelegd op industrieterrein Ladonk en wellicht zijn er bij de geënquêteerden ook mensen die niet in Boxtel wonen. Voor bijna de helft, 46 procent, is een sneller internet de belangrijkste reden om glasvezel te willen. Eenderde zegt geen idee te hebben bij deze vraag en zes procent zegt dat glasvezel goedkoper is dan hun huidige internetverbinding.

Uit de krant