CDA stelt vragen over leegloop Stationsstraat

Politiek

Boxtel - Het CDA Boxtel stelt dat er mooie initiatieven zijn in het centrum, zoals de aanleg van de STA-P-route, maar dat er momenteel ook minder goede ontwikkelingen zijn. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de leegloop in de Stationsstraat. “Dit zorgt ervoor dat het steeds moeilijker voor de winkeliers daar wordt om hun hoofd boven water te houden”, aldus het CDA.

Volgens de partij moeten winkeliers daar bij geholpen worden: “We hebben tijdens de bijeenkomsten over het centrum vaak gesproken over hulp aan winkeliers om te verhuizen naar het kernwinkelgebied. Hulp in de vorm van een verhuissubsidie om een tegemoetkoming in alle onkosten (verhuiskosten en inrichtingskosten) te bieden. Wat doet de gemeente hieraan? Zijn hier verhuissubsidies voor ingericht? Hoe kan een winkelier hiervoor in aanmerking komen? Wat zijn de voorwaarden? Volgens onze informatie is dit nog steeds niet duidelijk.”

De fractie wijst erop dat pandeigenaren in de problemen komen doordat zij hun lege winkelpanden niet verhuurd krijgen en vraagt of en hoe de gemeente het versneld verlenen van vergunningen voor het ombouwen van een winkel buiten het kernwinkelgebied naar een woon- of kantoorbestemming stimuleert. Ook stelt het CDA de vraag of de gemeente nieuwe initiatiefnemers stimuleringssubsidies toekent om een winkel in het centrumgebied te starten.

Tot slot stelt de partij dat het ‘achtje’ in het winkelcentrum nog niet voor iedereen een automatisme is: “Deze route moet duidelijker aangegeven worden. Mensen moeten uitgenodigd worden om dit ‘achtje’ te lopen. Tijdens de vrijdagmarkt wordt het zicht op de toegang van de Croonpassage door de kramen zelfs geheel ontnomen.” Ook wijst de fractie erop dat de aankleding van het winkelgebied voor verbetering vatbaar is: “Er zijn mooie ideeën waarvoor met weinig middelen heel veel kan gebeuren. Wat gebeurt er op korte termijn om deze route aantrekkelijker te maken?”

Uit de krant