Afbeelding

Ik ben mijn partner kwijt..... (over samengestelde gezinnen)

Algemeen

“Zodra de kinderen van mijn partner in ons gezin binnen wandelen, ben ik mijn partner kwijt... “. Dat zei Aniek, die met Wilbert was gaan samenwonen. Aniek had twee kinderen uit de vorige relatie, Wilbert ook. Als zijn kinderen bij hun moeder waren, ging alles goed, vond Aniek, maar zodra zijn kinderen er waren had ze het gevoel dat ze nauwelijks nog bestond. En haar kinderen al helemáál niet. Wilbert zat er een beetje schaapachtig bij te lachen, maar erkende wel dat hij zich zo enorm verheugde op de komst van zijn kids, dat hij dan al zijn tijd aan hen wijdde.

Aniek werd steeds bozer, omdat hij zich tamelijk laconiek opstelde in ons gesprek. En toen ineens sprong Wilbert uit zijn vel: “en het is zeker maar heel gewoon dat jóuw kinderen mijn spullen vernielen,en het is héél gewoon dat jij alsmaar praat in termen van “lastige kinderen”als het over de mijne gaat... en jouw kinderen dan, zijn dat soms heiligen?”.

En zo bleef hij maar doorgaan, een hele tirade. Aniek probeerde zich te verdedigen, ik maande haar tot stilte. Het is wel eens goed dat alles er uitkomt, dan weet je tenminste wat hem dwars zit.... Hij had zoveel ingeslikt, hij kon niet meer stoppen. Dit was een goed begin, we konden meteen aan de slag. Jouw kinderen/mijn kinderen, een thema dat nogal eens voorkomt in samengestelde gezinnen. Aniek had wel eens ooit iets gemerkt van een zeker ongenoegen bij Wilbert, maar dat het hem zó hoog zat wist ze niet.

En inderdaad, ze had zich niet altijd even positief uitgelaten over zijn kinderen, niet beseffend hoe pijnlijk dat voor hem moest zijn. Ze begreep het echter direct, want ze voelde ook hoe pijnlijk het was als iemand iets over háár kinderen zei....Na 2 gesprekken ging het een heel stuk beter. Zij leerden hoe ze wél konden praten over hun ongenoegens, want het gaat er niet om dat dit niet gezegd mag worden, maar hóe je daarover praat.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp 
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA Veghel

Privé
 0413-310795 of 06-21.59.24.35. www.interpunctie.nl

Afbeelding

Uit de krant