Soufiane (l.) en Mohammed kwamen in de landelijke spotlights te staan naar aanleiding van hun Ramadan-plan.
Soufiane (l.) en Mohammed kwamen in de landelijke spotlights te staan naar aanleiding van hun Ramadan-plan. Foto: Gemeente Boxtel

Ramadanactiviteiten voor jongeren leiden tot landelijke aandacht

Algemeen

Boxtel - Wat begon als een stageopdracht groeide voor Soufiane en Mohammed al snel uit tot landelijk nieuws. De jongens, beiden met islamitische achtergrond, bedachten een plan om aan Ramadan deelnemende jongeren ‘s nachts vermaak te bieden en zodoende nachtelijke overlast aan te pakken. Met succes. De afgelopen week kwam de NOS op bezoek en dat leidde, na media-aandacht toen zij hun plan naar buiten brachten, tot een nieuwe golf van aandacht.

Tijdens de Ramadan mogen islamitische mensen pas eten en drinken na zonsondergang. “Dus komt je energie ook pas later vrij”, legt Soufiane uit. Hij vertelt dat na de maaltijd het laatste gebed is en dat veel jongeren dus pas rond middernacht uit de moskee komen. Vorig jaar leidde dat tot overlast en uiteindelijk tot een samenscholingsverbod rond de moskee bij Hoogheem. Volgens Soufiane was er eigenlijk weinig aan de hand, maar leidde het geluidsniveau van de nog napratende jongeren tot overlast.

Via hun studie Sport en Bewegen kwamen de islamitische Soufiane en Mohamed terecht bij Buurtsport Boxtel. Nicole van Spaendonk werd hun stagebegeleider. Zij zag de overlast die jongeren vorig jaar veroorzaakten met lede ogen aan en bedacht samen met de jongens een oplossing. Die oplossing bestaat uit het aanbieden van allerlei (sportieve)activiteiten aan de vastende jongeren in Brede School De Wilgenbroek. “Het idee voor de stageopdracht komt eigenlijk van Nicole”, geeft Soufiane toe. En toen stond ineens de NOS op de stoep.

De Wilgenbroek is op reguliere dagen van maandag tot en met donderdag geopend vanaf 23.30 tot 2.30 uur. Op de vraag of de aanwezige jongeren dan niet naar school of werk hoeven de volgende dag antwoordt Soufiane lachend: “Jawel mijnheer, maar 18 uur niets mogen eten is lang! De meesten eten en drinken de hele nacht door om het overdag vol te houden.”

Houd DeMooiBoxtelKrant in de gaten voor een uitgebreid verslag van de activiteiten bij Brede School De Wilgenbroek.

Uit de krant