De beoogde bouwlocatie.
De beoogde bouwlocatie. Foto: Google

Ruim 800 handtekeningen voor snelle oplossing woningbouw Liempde

Algemeen

Liempde - Gedeputeerde Erik van Merriënboer was woensdagochtend in alle vroegte naar Liempde afgereisd om een petitie voor de woningbouw in Liempde, met daaronder ruim 800 handtekeningen, in ontvangst te nemen. De handtekeningen werden de afgelopen weken ingezameld door Liempdenaar Joep Schalkx in de hoop de gedeputeerde te overtuigen van de urgentie van een doorbraak in de woningbouw in het dorp.

Schalkx startte de petitie begin februari, nadat duidelijk werd dat Boxtel voor de zoveelste maal geen toestemming kreeg van de provincie om op de locatie Hamsestraat/Roderweg 80 tot 100 woningen te bouwen. Wegens het gebrek aan groencompensatie in het plangebied mogen er maximaal 40 woningen gerealiseerd worden, zo redeneert de provincie. Boxtel is het daar niet mee eens en meent dat het groen ook op een andere manier gecompenseerd kan worden.

“Voor het inzamelen was eigenlijk weinig inzet nodig”, geeft Schalkx aan. “We hebben een halve ochtend bij de Coop gestaan en de petitie online laten tekenen.” Toch lukte het met die geringe inspanning ruim 800 handtekeningen in te zamelen. “Een krachtig signaal”, aldus Schalkx, die bij de jongerenafdeling van Combinatie95 zit. “Heel Liempde omarmt die petitie. Ik heb een goed gevoel aan het bezoek overgehouden. Het bleek dat Van Merriënboer het wel serieus neemt en hij ook wel wil luisteren naar ons.”

Gemeenteraad
Ook in de raadsvergadering van dinsdag leidde het meningsverschil tussen de provincie en de gemeente tot de nodige discussies. Oppositiepartij BALANS diende een venijnige motie in die de burgemeester opriep om ook zijn netwerk in te zetten om wethouder Van de Wiel bij te staan. “Bijna een steek onder de gordel”, nam Combinatie95-raadslid Peter Manniën het op voor zijn partijgenoot. “Hij werkt zich te barsten!”

Burgemeester Buijs, aan wie de motie was gericht, leek aanvankelijk mee te gaan in de mening van BALANS. “Natuurlijk wil ik me inzetten voor de woningbouw in Liempde. Ik wil vanavond hier iedereen aanspreken ook hun netwerk aan te boren”, riep hij op. Toch steunde hij de motie niet: “Het is een moeilijke locatie, maar de heer Van de Wiel en ik werken al veel samen. Naar mijn mening voegt de motie dus niets extra’s toe omdat we er al met man en macht aan werken.” Daarmee werd de motie door alle partijen behalve CDA en BALANS, van tafel geveegd.

Uit de krant