Wethouder Marusjka Lestrade (l.), en Max Brobbel van BILT B.V. tekenen de overeenkomst. Kwartiermaker Eward Heijmans kijkt toe.
Wethouder Marusjka Lestrade (l.), en Max Brobbel van BILT B.V. tekenen de overeenkomst. Kwartiermaker Eward Heijmans kijkt toe. Foto: Gemeente Boxtel

Precieze invulling GreenTech Park Brabant moet nog blijken

Algemeen

Boxtel - De plannen voor GreenTech Park Brabant, zoals het industrieterrein op Vorst B officieel heet, gaan ‘best snel’, aldus gemeente Boxtel. Om die woorden kracht bij te zetten volgde de mededeling dat inmiddels ook de tweede gegadigde voor het duurzame industrieterrein, met als centrale spil een biomassaplein, gevonden is: architectenbureau BILT B.V. Toch is er nog steeds onduidelijkheid over de precieze invulling van het bedrijventerrein.

Zeker is dat op het GreenTech Park onderzocht wordt hoe ‘houtige massa’, zoals snoeiafval, kan worden ingezet als waardevolle grondstof. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan vezels die aan de basis staan van papier en karton, maar ook bioplastics, -textiel of zelfs als werkzame stof in medicijnen, zoals bij taxussnoeisel nu het geval is. In een uiterste geval kan de biomassa nog worden omgezet in energie.

Toch is er ook nog veel onduidelijkheid over de exacte invulling. Dat heeft verschillende oorzaken, zo meldt betrokken wethouder Marusjka Lestrade. In de eerste plaats is GreenTech een ‘leerproces’, aldus Lestrade. Dit betekent dat er weinig andere gemeenten zijn om de uitwerking van het project bij af te kijken. Een andere factor is dat de invulling van het terrein ook afhankelijk is van de onderlinge samenwerkingen tussen de bedrijven en instellingen die er zullen neerstrijken.

De gemeente probeert die samenwerking te bevorderen en te sturen. In de eerste plaats natuurlijk door het biomassaplein dat de centrale spil vormt. De biomassa dient als grondstof voor de bedrijven die zich op het GreenTech Park verzamelen. Dat is in ieder geval de gedachte. Eward Heijmans, kwartiermaker van het park, legt uit dat bedrijven niet verplicht zijn om gebruik te maken van de ‘Boxtelse’ biomassa. Toch is de verwachting dat de meeste gegadigden dit wel zullen doen omdat dit de meest duurzame en dus meest toekomstbestendige manier is.

Daarnaast wordt de samenwerking bevorderd doordat er ook een bedrijfsverzamelgebouw zal komen waar kruisbestuiving tussen verschillende innovatieve startups moet plaatsvinden. Onder meer Maastricht University, Rabobank, verschillende ROC’s en Avans hebben al interesse getoond. Ook laat de gemeente weten in gesprek te zijn met diverse lokale ondernemers.

De onduidelijkheid over de invulling van Vorst B en met name de rol van het biomassaplein deed begin dit jaar veel stof opwaaien in Lennisheuvel. Dat kwam tot uiting bij een informatiebijeenkomst bij Meneer Klaver in januari. De teneur was toen dat de gemeente de omwonenden te laat betrok bij het besluitvormingsproces. Lestrade spreekt dit tegen. Juist door ‘Lennisheuvel’ in een vroeg stadium bij de uitwerking van het plein te betrekken hoopte de gemeente de buren mee te krijgen. Een misrekening. ”Wij mogen nu vragen stellen, maar we weten niet eens waarover”, spraken enkele omwonenden destijds.

Volgens Lestrade zijn de contacten met het kerkdorp inmiddels verbeterd. Met name omdat langzaam maar zeker steeds meer duidelijk wordt over de invulling van bedrijventerrein Vorst B. Verschillende gesprekken met omwonenden en wijkberaad Rond Kerk en Orion hebben de lucht geklaard. Inmiddels is een visie verschenen waarin in grote lijnen staat aangegeven welke kant Boxtel met het plein op wil. In januari kan de eerste fase van het bestemmingsplan gepresenteerd worden, is de verwachting.

Uit de krant