Het afgelopen jaar kon Stapel op Sint gewoon doorgaan. De oppositie vreest dat dit in de toekomst in gevaar komt.
Het afgelopen jaar kon Stapel op Sint gewoon doorgaan. De oppositie vreest dat dit in de toekomst in gevaar komt. Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Radiostilte rondom Kasteel Stapelen nog niet doorbroken

Algemeen

Boxtel - ”Ik praat u wel bij over Stapelen, maar ik zeg tegelijkertijd helemaal niets.” Met deze woorden sprak wethouder Peter van de Wiel de gemeenteraad dinsdag toe toen hem werd gevraagd wat de status is van de toekomstige openstelling van het kasteelpark voor evenementen als Kunst op Stapel. Hij voegde daar wel aan toe dat er constructief overleg is met eigenaar Xander van Mierlo.

Sinds het kasteel in september 2018 van eigenaar wisselde is het vanuit de kant van de eigenaar stil richting Boxtel en de media. Volgens Jan van Homelen, die als voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Stapelen intensief met hem samenwerkte kiest Van Mierlo daar, als privé-eigenaar, bewust voor. Dat het stil was bleek ook enige weken geleden toen deze krant benaderd werd door een culturele instelling die vroeg naar de contactgegevens van de nieuwe eigenaar. De instelling wilde op het kasteelterrein een project op poten zetten, maar slaagde er niet in in contact te komen met de koper.

De oppositie begint ondertussen te morren. Zij vrezen dat het park straks niet meer voor publiek opengesteld wordt en dat daarmee evenementen als Stapel op Sint, Kunst op Stapel en de tweejaarlijkse spiegeltent voor Boxtel verloren gaan. Daarom stelde de CDA-fractie er wethouder Peter van de Wiel dinsdag vragen over tijdens het Vragenhalfuurtje.

Van de Wiel liet weten in ‘goed, intensief’ overleg te zijn met de nieuwe kasteelheer. Hij wil echter niet verder ingaan op details van de gesprekken. Om die reden is er ook geen contact met bijvoorbeeld KunstStichting Boxtel, de organisator van Kunst op Stapel, geweest. “Een bijpraatsessie schept verwachtingen”, aldus de wethouder. Ondanks herhaalde pogingen van de oppositie om toch meer informatie uit Van de Wiel te trekken hield die voet bij stuk, om vervolgens de oppositie toe te spreken met de van zelfkennis getuigende uitspraak: ”Ik praat u wel bij over Stapelen, maar ik zeg tegelijkertijd helemaal niets. Dat realiseer ik me.” Om er vervolgens het zwijgen toe te doen.

Uit de krant