Afbeelding
Foto: Mark van der Pol

Politie en gemeente over mishandeling skateparkje: ‘veiligheid nooit in het geding geweest’

Algemeen

Boxtel - Er is voldoende capaciteit om jeugdoverlast in Boxtel aan te pakken. Dat stelt het Boxtelse college van B & W in een antwoordbrief op vragen die BALANS stelde naar aanleiding van een mishandeling in augustus. De veiligheid van burgers komt nooit in het geding, aldus college en politie.

BALANS zette vraagtekens bij de aanpak van de jongerenoverlast, onder meer merkbaar rondom de JOP aan de Dr. de Brouwerlaan, het ESSO tankstation aan de Brederodeweg en het havo-veldje aan de rand van het Boxtelse centrum. De druppel vormde een mishandeling nabij de JOP half augustus.

Die mishandeling hield mogelijk verband met de jongerenoverlast. Ook duurde het volgens BALANS lang voordat politie ter plaatse was, omdat er een voertuig uit Schijndel moest komen. Dit draagt volgens de partij bij aan een toenemend onveiligheidsgevoel en zorgt voor verminderde aangiftebereidheid van omwonenden.

Zowel het college als desgevraagd de politie gaan niet op dit specifieke geval in. Wel stellen beiden dat het mogelijk is dat er in sommige spoedgevallen politie vanuit Schijndel naar Boxtel moet komen, indien elders in het gebied van de politie-eenheid basisteam Meierij óók een spoedmelding is.

Wat opvalt is dat de politie in augustus van dit jaar volgens de eigen cijfers, te raadplegen op data.politie.nl, slechts in 68,2 procent van de spoedmeldingen binnen een kwartier aanwezig was. Dit is niet in lijn met de voorgaande augustusmaanden. Zo was de politie in 2019 nog in 86,5 procent binnen een kwartier ter plaatse en in 2018 in 75,5 procent van de gevallen. Gemiddeld over alle maanden is de politie in 77 procent van de gevallen op tijd aanwezig. De politie streeft zelf naar een percentage van 90 procent.

Een verklaring voor de hoge aanrijtijden in augustus én of er een verband bestaat met de kritiek die BALANS heeft, kan de politie niet geven. “De politie vergelijkt niet op maandelijkse basis aanrijtijden. We kijken naar gemiddelden en op een enkele uitschieter na, zijn die tijden goed”, laat een woordvoerder weten. Het is volgens haar niet te doen om voor alle ritten die te laat zijn een verklaring te geven.

Wel laat ze weten dat de politie ervoor zorgt dat de veiligheid nooit in het gevaar komt, ook al doet een wagen er langer dan een kwartier over om ter plaatse te komen. Dat geeft ook het college aan in haar antwoorden. Er is volgens zowel het gemeentebestuur als de politie dan ook geen sprake van een dusdanig capaciteitsprobleem dat de politie de jeugdproblematiek niet aan kan pakken.

Voor de mishandeling is nog niemand opgepakt, laat de politie weten. Het incident wordt nog onderzocht.

Uit de krant