Cynthia hoopt met de behandeling in Mexico haar progressieve ziekte stop te zetten of het proces zelfs om te keren.
Cynthia hoopt met de behandeling in Mexico haar progressieve ziekte stop te zetten of het proces zelfs om te keren.

Cynthia start crowdfunding voor stamcelbehandeling in Mexico

Algemeen

Boxtel - De Boxtelse Cynthia Peltenburg is een crowdfundingcampagne gestart om stamceltherapie te ondergaan in Mexico. Ze heeft de zenuwziekte MS en is in Nederland uitbehandeld. Daarom wijkt ze uit naar het midden-Amerikaanse land, waar de 60.000 euro kostende en beproefde behandelmethode al volop gebruikt wordt.

Vastberaden is ze. Cynthia Peltenburg zal er alles aan doen om haar ziekte te stoppen. “Wat is anders de optie? Ik heb óók nog een man en kinderen”, schetst de Boxtelse de bron van haar vechtlust.

De behandeling in Mexico is zeker geen pretje. Vier weken lang zal ze zo goed als geïsoleerd in het behandelcentrum zitten. Daar zal ze onder meer chemokuren ondergaan en worden stamcellen uit haar lijf gewonnen. Die worden vervolgens weer ingebracht in de hoop haar beschadigde zenuwcellen te herstellen.

Uitbehandeld in Nederland
“Ik heb al 20 jaar MS”, vertelt ze. En in die tijd heeft ze heel veel behandelingen geprobeerd. “Interferon, Tysabri, Lemtrada”, noemt ze enkele van de zware ontstekingsremmers die ze gebruikte op. Toch kon die medicatie de progressieve ziekte niet stopzetten. En daarmee was ze in Nederland uitbehandeld.

Inmiddels krijgt Cynthia steeds meer moeite met lopen en is ze gebonden aan een rollator. Ook andere bewegingen gaan steeds lastiger. Maar klaar met het leven is de in Rotterdam geboren Boxtelse nog lang niet. Ze wil er zijn voor haar man en kinderen.

Mexico
Op een forum voor lotgenoten stuitte ze op de behandelmethode met stamcellen. Want hoewel de methode in ons land nog niet mogelijk is, is dat anders in landen als Mexico en Rusland. Dat laatste land is volledig gesloten wegens de coronapandemie, maar het Midden-Amerikaanse land heeft de grenzen nog beperkt open.

De behandeling is in Nederland nog niet mogelijk, want hoewel er klinische proeven lopen, zijn die vanwege de coronacrisis op een laag pitje komen te staan. Het duurt dus nog wel even voor de methode in ons land beschikbaar zal zijn. “En tegen de tijd dat die behandeling in Nederland beschikbaar zou komen ben ik al zó slecht..”

Dus werd de hoop gericht op de behandeling in Mexico. Die is echter niet goedkoop. Want buiten de vlucht moet ook nog eens 60.000 euro afgerekend worden voor de therapie. En om dat te kunnen bekostigen start Cynthia nu een crowdfunding. “Ik hoop echt dat mensen iets over hebben, al is het maar één euro!”

Geen keuze
Zonder gevaar is de behandeling niet, vertelt Cynthia. De zware chemokuur schakelt haar immuunsysteem zo goed als uit en zeker in tijden van een pandemie is dat natuurlijk een spannend vooruitzicht. Dat leverde dan ook indringende gesprekken op met man en kinderen: “Ik heb het thuisfront er dus ook op voorbereid dat de behandeling misschien niet goed gaat of dat ik niet meer terugkom naar Nederland.” Toch is ze vastberaden: “Ik ben enorm zenuwachtig en vind het heel spannend, maar hoe ik nu ben zal ook niet lang zo blijven. Ik heb dus geen keuze.”

Op 4 januari hoopt ze in Mexico de behandeling te ondergaan en als daar alles goed gaat, vliegt ze op 30 januari terug naar Nederland. “Ik hoop echt op een nieuw leven. Want zo noemen ze die behandeling daar ook: een nieuwe geboorte.”

Meer informatie over de crowdfunding is te vinden op www.helpmamaopdebeen.nl. Direct doneren kan ook op het rekeningnummer NL25RABO0106709887.

Uit de krant