Afbeelding

Wethouder: ‘OZB basisschool Esch voorlopig niet geïnd’

Politiek

Boxtel - De aanslag van de Onroerendzaakbelasting (OZB) voor de school in Esch wordt weliswaar wél verstuurd, maar voorlopig nog niet geïnd. Met die mededeling kwam demissionair wethouder Herman van Wanrooij dinsdag tijdens de raadsvergadering. Over de OZB-aanslag ontstond politieke onrust nadat bekend werd dat de school dit jaar bijna 2.400 euro extra moest betalen als gevolg van de gemeentelijke herindeling.

Na schriftelijke vragen van de fractie van Combinatie95 bleek dat de OZB-lasten voor Cadans Onderwijs, de eigenaar en gebruiker van het gebouw, per jaar stegen van 6.416 naar bijna 8.800 euro. Reden voor de stijging is de gemeentelijke herindeling. In Boxtel liggen de OZB-tarieven hoger dan in de gemeente Haaren het geval was. Dit geldt met name voor gebouwen die niet bewoond worden, zoals scholen en bedrijfspanden.

Wel een aanslag, geen inning
Maar een stijging van bijna 30 procent in één jaar tijd en zonder waarschuwing vooraf gaat Combinatie95 veel te ver. En die mening deelt wethouder Herman van Wanrooij ook, zo gaf hij 2 februari aan. Hij zegde toe dat de gemeente de aanslag voor de gemeentelijke belasting weliswaar gewoon zal versturen, maar voorlopig niet tot inning overgaat. “We zullen zelf initiatief richting Cadans nemen om de casus te bespreken”, voegde hij daaraan toe.

De wethouder wil graag vanuit een breder perspectief kijken naar de OZB-tarieven voor scholen. Volgens Van Wanrooij waren er bijvoorbeeld afspraken tussen de gemeente Haaren en Cadans Onderwijs over het gebruikersdeel van de belasting en het eigenaarsdeel. Hij wil die afspraken eerst opgehelderd hebben om dan tot een gemeentebrede oplossing te komen, waarbij er voor alle scholen binnen de gemeente een ‘acceptabel’ OZB-tarief komt. “Gelijke monniken, gelijke kappen”, aldus de wethouder.

Meer vragen over financiën Esch
De stijging van de belasting in Esch is niet het enige financiële gevolg van de herindeling dat vraagtekens oproept. Zo stelde de fractie van PvdA-GroenLinks afgelopen week vragen over het budget dat Boxtel per Esschenaar ‘erft’ van de ter ziele gegane gemeente Haaren. Daar waar de gemeente per hoofd in Boxtel bijna 3.000 euro te besteden heeft, is dat voor Esschenaren slechts ruim de helft. De wethouder heeft op deze vragen nog niet gereageerd.

Uit de krant