Afbeelding
Foto: Pixabay

Wethouder belooft meer openbare laadpalen voor elektrische auto’s

Algemeen

Boxtel - In de komende anderhalf jaar worden in de gemeente Boxtel 66 oplaadpalen voor elektrische auto’s gerealiseerd. Dat kon wethouder Fred van Nistelrooij de gemeenteraad dinsdag melden naar aanleiding van een motie die Combinatie95 indiende. De motie kon daarmee voorlopig de ijskast in.

In de motie riep Stefan de Nijs (Combinatie95) het gemeentebestuur namens Combinatie95, BALANS, INbox, D66, PvdA-GroenLinks en SP op om laadpalen niet één voor één via verkeersbesluiten toe te staan, maar in grote aantallen gelijktijdig te realiseren. Dat is ambtelijk efficiënter en maakt dat aan de snel toenemende vraag naar publieke laadpalen voldaan kan worden, menen de indieners.

Daarmee is wethouder Fred van Nistelrooij het eens. Hij kon de indieners van de motie mededelen dat Boxtel al in vergevorderd stadium is om laadpalen op grotere schaal uit te rollen. Daartoe wordt een plankaart gemaakt van de gemeente, waarop wordt gekeken op welke locaties de laadpalen moeten komen.

Daarbij gelden verschillende voorwaarden zoals dat de laadpaal geen hinder voor de omgeving mag veroorzaken en er geen nieuwe stroomvoorziening voor aangelegd hoeft te worden. “Wij zijn al voor 26 locaties bezig met de voorbereiding”, aldus de wethouder. En op nog eens 40 plekken verwacht hij binnen zo’n anderhalf jaar tot de aanleg van laadpalen te komen. De aanleg van de laadpalen wordt gebundeld in twee verschillende verkeersbesluiten.

Kostenneutraal
De laadpalen kosten Boxtel geen extra geld. Dat komt omdat de aanleg ervan door de provincie is afgekocht bij Vattenfall. Ook individuele inwoners kunnen een publieke laadpaal aanvragen, mits er niet binnen een straal van 300 meter al een is en zij hem niet op eigen terrein kunnen plaatsen. Ook voor hen is de aanleg dan kosteloos.

De gemeente beraadt zich nog op de aanleg van laadpalen op ‘strategische locaties’. Daarvoor zal wel in de buidel getast moeten worden: zo’n 1.500 euro per laadpaal. Laden op zo’n laadpaal is mogelijk met een speciale laadpas, waarin ook een verdienmodel voor de gemeente kan zitten.

Hoewel De Nijs het aantal laadpalen nog aan de lage kant vind, trok hij de motie in na een toezegging van de wethouder dat hij zich ook na de realisatie van de 66 palen zal inspannen voor de realisatie van meer oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Uit de krant