Kyra, samen met het jongere broertje van Lojain. (Foto: KRO-NCRV)
Kyra, samen met het jongere broertje van Lojain. (Foto: KRO-NCRV) Foto: KRO-NCRV

Liempdse Kyra schittert in tv-programma Puberruil; 15-jarige puber ruilt met het leven van de Syrische vluchteling Lojain

Algemeen

Liempde – De Liempdse Kyra Lucius (15) was dinsdagavond te zien in het KRO-NCRV programma Puberruil. Ze ruilde in het programma enkele dagen met de Syrische vluchtelinge Lojain (17), die in Gouda woont. “Ik ben echt heel anders gaan kijken naar vluchtelingen”, blikt Kyra terug.

In het programma Puberruil ruilen tieners met een vaak compleet andere achtergrond een aantal dagen van plaats. Zo ook de toen 14-jarige Kyra uit Liempde. Ze verruilde haar leventje in het rustige dorp waar iedereen elkaar groet, voor een plek in het gezin van de 17-jarige Lojain. Zij ontvluchtte toen daar oorlog uitbrak haar thuisland. In 2021 werd ze met haar moeder, broertjes en zusje na een lange reis in Gouda herenigd met haar vader.

Kyra werd getipt voor het programma via haar musicalschool, Talent Academy. Ze hoefde niet lang na te denken om mee te doen. “Ik had het programma nog nooit gezien, maar toen ik het terugkeek vond ik het er leuk uitzien”, herinnert ze zich. Afgelopen najaar was het zover en verruilde Kyra Liempde voor Gouda. Lojain werd op haar beurt door het gezin Lucius opgenomen.

Aparte combinaties
In Gouda merkte de Liempdse dat ze haar beeld over vluchtelingen wel wat bij moest stellen. “Ik dacht daar eerst best wel negatief over”, vertelt ze. “Maar hun verhaal was echt heel emotioneel.” Zo had het Syrische gezin de eerste bommen horen vallen in 2011. Ook woonde Lojain een tijdje in Dubai. En nu het gezin eenmaal herenigd is in Gouda, is natuurlijk familie lang niet altijd dichtbij. “Gelukkig voor hen woont er ook nog een tante in Nederland.” Heel anders dan bij Kyra: “Wij gaan vaak bij familie langs. Ze wonen bijna allemaal in Brabant!”

Ook het eten was flink wennen voor Kyra. “Ik ben best een kieskeurige eter, zo lang het geen Hollandse pot is.” Ze pauzeert even. “Ze eten ook heel aparte combinaties. Yoghurt met water en kaas bijvoorbeeld..”

Marvel-films
Toch zijn er ook flink wat overeenkomsten. Zo houden zowel Kyra als Lojain van Marvel. “Op haar kamer hingen posters van een aantal Marvel-films.”, herinnert Kyra zich. Een kamer die Lojain overigens deelt met haar jongere zusje. “Want ze wonen niet erg ruim.” En beide pubers zijn graag creatief bezig. Kyra speelt toneel en Lojain houdt erg van tekenen.

In die paar dagen blijkt dat hoewel de levens van beide pubers verschillen er toch ook veel overeenkomsten zijn. En ook tijdens de terugkomdag die KRO-NCRV organiseerde blijken Lojain en Kyra het goed te kunnen vinden. “Ik heb er wel een vriendin bij hoor! ”, lacht Kyra. Ze raken onder meer aan de praat over eerdergenoemde Marvel-films. Maar ook over hun ervaringen in het tv-programma.

Want Nederlands praten gaat Lojain volgens de Liempdse al heel aardig af ondanks dat de Syrische nog geen jaar in Nederland is. De dagen van Lojain staan dan ook grotendeels in het teken van het leren van Nederlands, bemerkt Kyra.

De aflevering van Puberruil stond oorspronkelijk gepland voor 19 april, maar werd verplaatst naar gisterenavond. De uitzending is terug te kijken via NPO Start.

Uit de krant