Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

Opvang vluchtelingen op Velder geopend; ‘Wij zorgen dat ze in Ter Apel niet in de regen komen te staan’

Algemeen

Liempde - De eerste groep van zo’n 150 vluchtelingen wordt dinsdag op Landgoed Velder verwacht. Hen wacht daar een sobere woonunit met daarin vijf bedden, vier grote sanitairruimten en ruimtes voor onderwijs, eten en vermaak. En een team van inmiddels al bijna honderd vrijwilligers die hen bijstaan.

Blauwe bordjes met daarop ‘straatnamen’ als Den en Eik, bewegwijzering in het Engels en Arabisch, verschillende grote festivalpaviljoens met daarin voorzieningen als douches en catering en 99 woonunits. Niet groot, zo’n vijf bij twee meter. Daarin vijf bedden, stoelen, een tafeltje en een elektrisch kacheltje. Ook zijn er ruimten voor scholing, vermaak en medische en psychische hulp. Om dit kleine dorp een groot hek.

Als je deze krant leest is het terrein al grotendeels gevuld met vluchtelingen, maar maandag is het nog rustig. Een handvol vrijwilligers van het Rode Kruis legt de laatste hand aan de eerste vijfenveertig containers waarin de eerste groep vluchtelingen vanaf dinsdag hun intrek neemt.

Sober is het wel. De crisisopvang waar straks in totaal 450 vluchtelingen verblijven die nog wachten op een verblijfsstatus. Maar dat is ook precies de bedoeling, legt projectleider Inez van Gils uit. Zij leidt de pers over het terrein rond, daags voor daar in etappes van ruwweg honderd vluchtelingen per dag het terrein volloopt. “Ze krijgen wat ze nodig hebben, maar luxe is het niet.” Vrijwilligerscoördinator Ina Luichies plaatst dat sobere karakter in perspectief: “Wij zorgen hier dat ze niet in Ter Apel in de regen hoeven te slapen.”

Vrijwilligers
Om de groep mensen te ondersteunen is de afgelopen weken een klein leger van vrijwilligers op poten gezet. Zo’n honderd in totaal. Onder hen zijn veel omwonenden. Bijvoorbeeld Luichies zelf. “Ik ken Frans van Boekel (de eigenaar van het landgoed, red.) goed. Mijn reactie was direct: Frans, wat goed dat je dit doet!”

Luichies heeft ervaring met het werven van mensen. De 68-jarige Liempdse werkte jarenlang bij een groot uitzendbureau. Met die ervaring ging zij in haar omgeving aan de slag. Niet zonder succes, want het liep storm: in enkele weken waren de vrijwilligers gevonden.

Onder hen ook enkele mensen die eerst sceptisch waren. Want er waren uiteraard ook zorgen over de 450 ‘nieuwkomers’ op Velder. Met diverse informatiebijeenkomsten veel kritiek weggenomen worden. Zo werden met de cateringdienst afspraken gemaakt om het aantal verkeersbewegingen zo veel mogelijk te beperken. “De catering komt bijvoorbeeld maar één keer per dag”, vertelt ze. “En het afval op het terrein gaat in een drukpers, zodat de vuilophaaldienst ook niet zo vaak hoeft te rijden.” Verder zijn enkele wegen rondom het landgoed voorzien van verkeersdrempels om hun snelheid bovendien te remmen.

Zorgen
Dan was er nog de vrees dat de vluchtelingen zich zouden misdragen. “Onbekend maakt ook onbemind”, blijkt volgens Van Gils maar weer. Daarom gelden strenge leefregels. Vluchtelingen die het terrein verlaten moeten dat bijvoorbeeld melden. En vóór 22.00 uur wordt iedereen weer terug verwacht.

Maar volgens Luichies zijn de zorgen onterecht: “Die mensen zijn niet uit op gedoe. Ze hebben één doel: in Nederland mogen blijven.” Ze ging bij verschillende opvanglocaties is kijken en in gesprek. “Weet je wie ruzie maken?” En ze laat een pauze vallen. “Kinderen, die een fietsje van elkaar afpakken. En dan is het lastig als je niet elkaars taal spreekt.” 

Dat positieve gevoel heeft ook te maken met de doelgroep waarop de gemeente Boxtel zich richt: gezinnen. Van Gils legt uit dat Boxtel niet helemaal voor het zeggen heeft wie wel en niet op Velder worden ondergebracht: “Eigenlijk hebben we vooral te zeggen wat we niet willen.” En dat zijn alleenstaande kinderen en mensen uit veilige landen. Die worden elders opgevangen. Maar uiteraard kan op Velder wel gestuurd worden met voorzieningen als een schoolruimte en speelveldjes.

Nuttige dagbesteding
De groep vrijwilligers heeft op dit moment als voornaamste doel het bewoonbaar maken van de units. Daarna is prioriteit te zorgen dat de vluchtelingen een nuttige dagbesteding krijgen. Voor de meesten zal dat bestaan uit onderwijs. Want er zullen veel kinderen naar Velder komen. Luichies: “Het gaat om veel gezinnen. De helft van de vluchtelingen is dus onder de twintig.”

Het basisonderwijs wordt georganiseerd in samenwerking met De Oversteek in Liempde. Voor het voortgezet onderwijs wordt nog gekeken of met het Baanderherencollege en Jacob-Roelandslyceum een programma gestart kan worden. Wonderwel is er op de opvanglocatie geen tekort aan leerkrachten. Dat komt omdat zich een aantal oud-docenten aanmeldde. “Er is minder papierwerk hier”, denkt Van Gils een van de redenen te zien. Luichies: “Ze kunnen hier gewoon leuk met kleintjes werken.”

Maar ook voor niet-schoolgaande vluchtelingen wordt gewerkt aan activiteiten: sport, handwerk, of bijvoorbeeld de natuur in. “We zijn ook een beetje zoekende wat die mensen zelf willen”, legt Luichies uit. “Want wij kunnen natuurlijk ook van hen leren.”

Inzamelmoment
Op 5 november is een inzamelmoment voor kleding van 10.00 tot 12.00 uur in D’n Liempdsen Herd. Momenteel is er vooral behoefte aan warme winterkleding en schoenen. Wil je de vluchtelingen op een andere manier helpen? Kijk dan op www.boxtel.nl/vluchtelingenopvang-in-boxtel of mail naar vluchtelingen@mijngemeentedichtbij.nl..

De crisisopvang blijft nog tot half februari open. Daarna moet die in verband met het broedseizoen weer ontmanteld worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant