Tijdens nieuwjaarsnacht 2022 maakte de Boxtelse Helen van Delft deze perfect getimede foto van de Petrustoren.
Tijdens nieuwjaarsnacht 2022 maakte de Boxtelse Helen van Delft deze perfect getimede foto van de Petrustoren. Foto: Helen van Delft

Sint-Petrusbasiliek in schijnwerpers

MuBo 10 jaar

De fraaie Sint-Petrusbasiliek verdient het om in de schijnwerpers te staan. Daarom geeft de Heilig Hartparochie rondleidingen in de laatgotische kruiskerk. De eerste start zaterdag 30 maart om 14.00 uur.

De geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek voert terug tot de 13e eeuw. Door het bloedwonder (ergens vóór 1380) werd Boxtel een bedevaartplaats. Door de komst van het grote aantal pelgrims en het geld dat daarmee werd verdiend kon de kerk steeds verder worden uitgebouwd. 

Het interieur is gedecoreerd met kleurige glas-in-loodramen en sierlijke beelden. Het monumentaal Smits-orgel uit 1842 is internationaal bekend. In 2012 kreeg de kerk de status basiliek van het Vaticaan. 

Tijdens de tour wordt verteld over het ontstaan van het gebouw. Maar ook het kerkhof, de reformatie, de gijzelkamer, het bloedwonder en de Mariakapel komen aan bod.  

Naast 30 maart zijn er ook rondgangen op 27 april, 25 mei en 29 juni. Die starten telkens om 14.00 uur op het kerkpleintje.

Er kunnen maximaal twintig deelnemers per rondleiding meedoen, aanmelden kan via info@heilighartparochie.nl.

Uit de krant