Het pand van drukkerij Tielen op de hoek Staarten-Mijlstraat staat momenteel leeg. Er is een schildersbedrijf aan het werk.
Het pand van drukkerij Tielen op de hoek Staarten-Mijlstraat staat momenteel leeg. Er is een schildersbedrijf aan het werk. Foto: eigen collectie

Tielen verhuist drukkerij van Boxtel naar Geldermalsen

Economie

Het opvallende pand van drukkerij Tielen aan de Staarten op bedrijventerrein Ladonk blijft. Het wordt echter alleen nog als kantoor gebruikt. Na iets meer dan 120 jaar is de productie verdwenen uit Boxtel.

Na vier generaties Tielen gaat het Boxtelse bedrijf verder onder de vlag van drukkerij Thijsen in Geldermalsen. Sinds vorig jaar september werkt Tielen samen met deze eveneens ruim honderd jaar oude onderneming en inmiddels is een fonkelnieuw pand betrokken in het Betuwedorp. De grafische sector is de laatste decennia aan veel veranderingen onderhevig en tal van andere bedrijven in de branche bundelden al eerder hun krachten, aldus directeur Jasper Tielen (47). 

Vijftien jaar geleden nam hij de leiding van het familiebedrijf over van zijn vader Pieter. Tielen junior wil niet veel kwijt over de verhuizing naar Geldermalsen. Die beslissing om het na meer dan 120 jaar op een andere manier te gaan doen, had volgens hem nogal wat impact. Vooral op het personeel, maar ook de leveranciers, de klanten en niet in de laatste plaats op hemzelf en zijn familie. De Boxtelse ondernemer benadrukt dat hij werkzaam blijft in het bedrijf. ,,Gewoon doen waar we altijd goed in zijn geweest: de wens van de klant zo optimaal mogelijk vertalen naar een tastbaar eindproduct.” 

Opgericht in 1901 was drukkerij Tielen vanaf 1924 gevestigd aan de Stationsstraat 28b, naast het monumentale woonhuis in art-nouveaustijl van de familie. Nu is daar Bart van Driel te vinden die er een showroom met exclusieve auto’s heeft. Tielen nam er destijds de drukkerij van Wilhelm van Eupen over. 

Begin 2002 vierde de onderneming haar eeuwfeest met de opening van een nieuw onderkomen op de hoek Staarten-Mijlstraat. Dit ontwerp van de Bossche architect Marius van de Wildenberg won destijds de Brabantse Welstandsprijs. Het gebouw op bedrijventerrein Ladonk blijft dus in gebruik, maar de drukpersen zijn ontmanteld. Het is voortaan alleen nog een kantoorpand. 

De Boxtelse drukkerij bouwde een goede naam op in de grafische wereld. De jaarlijkse Tielenkalender was lange tijd een onderscheidend visitekaartje en werd verschillende keren bekroond. Zowel in 2016 als in 2017 ontving het bedrijf tijdens de Leipziger Buchmesse de Gouden Letter voor het best verzorgde boek in Europa. ,,Het is echt uniek voor ons (...) Ik vergelijk de jurering met een soort schoonheidswedstrijd voor boeken. Als je dan als beste uit de bus komt, spreekt daar een enorme waardering uit voor vormgeving, typografie en druk”, vertelde Tielen destijds.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Uit de krant