Dorien Schouten is organist en dirigent. Ze zingt bovendien ook.
Dorien Schouten is organist en dirigent. Ze zingt bovendien ook. Foto: Jos Kuklewski for jkimages.nl

Dorien Schouten verzorgt orgelconcert

Cultuur

Dorien Schouten, cantor-organist van de Utrechtse Tuindorpkerk, geeft zondag 24 september om 16.00 uur een concert in de Sint-Petrusbasiliek. Op uitnodiging van stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) bespeelt ze er het monumentale Smitsorgel. De entree bedraagt negen euro.

De organist vertolkt werken van onder meer drie Nederlandse componisten en een Belg. Ze opent haar concert met Sonata da Chiesa van de Nederlandse toondichter Hendrik Andriessen, een oom van journalist en tv-presentator Paul Witteman. Ze duikt vervolgens met muziek van César Franck de negentiende eeuw in. 

De organist brengt drie verschillende versies van Schmücke dich, o liebe Seele, namelijk van Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms en Max Reger. Liefhebbers van meer eigentijdse orgelmuziek komen eveneens aan hun trekken. Schouten speelt namelijk twintigste-eeuwse composities, van Daan Manneke en Cor Kee. Ze besluit haar optreden met het werk Fanfare van Jacques-Nicolas Lemmens.

De verrichtingen van de musicus zijn op beeldscherm te volgen. Na afloop schenkt de organisatie een drankje in de torenruimte.

Gelijktijdig

Het meest recente concert in de basiliek trok buitengewoon veel publiek. Tachtig mensen is voor een orgelbespeling binnen de serie van SKB bijzonder veel. Nu ging het zaterdag 9 september, Open Monumentendag, ook om een optreden van twee lokale musici: Thed van den Aker en Tommy van Doorn. Zij lieten beide orgels van de basiliek horen, soms zelfs gelijktijdig. De organisatie was verheugd over het fraaie optreden en de grote opkomst. 

Orgelconcert Monumentendag, Thed van den Aker en Tommy van Doorn.

Uit de krant