Museum Vekemans herbergt onder meer met fraai kant versierde doorjurken en -mutsen. De oude wieg is een blikvanger.
Museum Vekemans herbergt onder meer met fraai kant versierde doorjurken en -mutsen. De oude wieg is een blikvanger. Foto: eigen collectie

Ouderen kijken hun ogen uit in Wasch- en Strijkmuseum

Historie

Alle zeven wijkteams van het seniorenproject Met je hart bezoeken deze maanden Museum Vekemans aan de Stationsstraat. Ook gisteren keken weer enkele deelnemers hun ogen uit. ,,Prachtig! Ik wist helemaal niet dat we dit in Boxtel hadden”, klonk het meer dan eens.

Met je hart is een project dat ouderen uit hun isolement wil halen. Met enige regelmaat trakteren de wijkteams ‘hun’ senioren op een gezellig uitje.
Dat kan een lunch zijn of een kopje koffie met iets lekkers bij de lokale horeca. Daarnaast worden ook culturele activiteiten ondernomen met de 80-plussers.
Zoals een bezoekje aan het Wasch- en Strijkmuseum van Bernard Vekemans. De inmiddels 85-jarige oud-directeur van de vroegere wasserij Blanca leidde zijn bezoekers hoogstpersoonlijk langs de uitgebreide collectie strijkbouten. ,,Weet u dat pas vanaf 1575 warm werd gestreken. Voorheen gebeurde dat koud, onder meer met glazen likstenen.”

Feest

De collectie van Vekemans vormde een feest van herkenning voor de ouderen. Zeker toen ze de afdeling poffers en doopjurken bewonderden, waar Willemien Verhappen de uitleg verzorgde.

Museum Vekemans herbergt onder meer met fraai kant versierde doorjurken en -mutsen.
Afbeelding
Museum Vekemans herbergt onder meer met fraai kant versierde doorjurken en -mutsen.

Uit de krant