Bijnen Uitvaartzorg is bezig met de ontwikkeling van een crematorium en afscheidspark in Vught, net tegen de grens met Boxtel.
Bijnen Uitvaartzorg is bezig met de ontwikkeling van een crematorium en afscheidspark in Vught, net tegen de grens met Boxtel. Foto: eigen collectie.

Bijnen Uitvaartzorg bouwt afscheidspark en crematorium

Zakelijk

Het college van B&W van de gemeente Vught heeft het ontwerpbestemmingsplan voor het realiseren van een crematorium aan de Boxtelseweg in Vught in behandeling genomen. Het crematorium komt op de gemeentegrens van de Vught en Boxtel. 

De initiatiefnemer van dit project is Bijnen Uitvaartzorg, waar onlangs het 95-jarig bestaan werd gevierd. Binnen het familiebedrijf, met twee vestigingen in Boxtel (Baroniestraat en Liduina), is inmiddels de vierde generatie actief. Voor het realiseren van het plan wordt intensief samengewerkt met de Stichting Reinier van Arkel (Voorburg).

“Sinds 2017 zijn wij in gesprek met zorginstelling Voorburg om op het perceel ‘Eikenven’ een afscheidspark en crematorium te vestigen. Dit perceel is nu nog toegankelijk via Laan van Voorburg 3, echter de ingang van het nieuw te bouwen crematorium is gepland vanaf de Boxtelseweg”, aldus Rien Bijnen.
“Ons plan voorziet in een elektrische oven, een omvangrijk zonnepanelenpark en techniek om de opgewekte energie op te slaan met behulp van geavanceerde batterijtechnologie, waarbij het crematorium qua energie grotendeels zelfvoorzienend gaat worden.”

Het parkeerterrein wordt deels overdekt met zonnepanelen welke, naast de panelen op het gebouw, nodig zijn om de vereiste energie op te wekken. Het afscheidspark en crematorium zijn straks goed te bereiken per fiets én bezoekers kunnen er zowel hun fiets als auto opladen.

Het plan voorziet in verschillende afscheidsruimten met een capaciteit van 30 tot 250 personen. Ook komen er vier 24-uurs opbaarsuites opgenomen. Nabestaanden krijgen dan een sleutel en kunnen de dagen voorafgaand aan de uitvaart de overledene bezoeken en persoonlijk afscheid nemen.

Omdat de uitvaartonderneming wordt gecombineerd met het crematorium ontstaat er een afscheidspark. Overledenen in de regio kunnen dus volledig verzorgd worden in de nieuwe vestiging. Bijnen hecht er grote waarde aan om na een melding van overlijden de complete verantwoording en verzorging in eigen hand te houden. “Wij regelen alles: van melding tot uitvaart met onze eigen professionele mensen, voertuigen en middelen. Dat geeft meer rust voor de nabestaanden”, aldus Rien.

Donderdag 18 januari organiseert Bijnen aan de Baroniestraat 53 in Boxtel een voorlichtingsbijeenkomst vanaf 14.00 uur. Architect Sieds de Jong, Rien en Olaf Bijnen zullen het plan toelichten. Bezoekers kunnen dan ook vragen stellen. Aanmelden kan via e-mail eikenven@bijnen.nu of telefonisch (0411) 68 47 69.

Rien Bijnen van Bijnen Uitvaartzorg.

Uit de krant