• Alles
  • (10)
    Evenement
  • (1)
    Bijeenkomst
  • (4)
    Overig

VVV wandeling: Wederopbouwroute

donderdag 11 juli 19:00 uur

Foto: VVV

Wederopbouwroute

Direct na de 2e Wereldoorlog was er schaarste aan alles, maar er was ook optimisme en idealisme. Met hard werken en veel creativiteit heeft men in korte tijd hele woonwijken gebouwd, zo ook de wijk Selissen. Maak kennis met deze bijzondere manier van bouwen en proef de sfeer van die tijd. De lengte is 3 km en de route start in van Beekstraat Boxtel (t.o. PLUS van der Horst) op 11 juli en 14 augustus om 19.00 uur en op 24 november om 11.00 uur.

Deelname aan een route kost € 2,- per persoon. Wil je graag met een route meelopen, meld je dan aan bij VVV Boxtel, Markt 36, tel. 0411-685443 bgg 06- 22562001. Email: info@vvvboxtel.nl of zorg dat je vóór aanvang van de route aanwezig bent bij het startpunt.

Route naoorlogse architectuur Lange tijd vond men de jaren vijftig saai, sober en truttig. Dat beeld kleefde ook aan de gebouwen uit die tijd. Die konden het beste zo snel mogelijk worden vervangen. De laatste jaren komt men hierop terug. Een aantal verdient het zelfs om een beschermde status te krijgen. Loop met ons mee langs karakteristieke ge- bouwen uit die tijd en geniet van de speciale architectuur. De lengte is 3 km en de route start bij de VVV Markt 36 Boxtel op 3 juli en 1 augustus om 19.00 uur en op 29 september om 11.00 uur.

Route park Molenwijk Dit bijzondere park bij de wijk Selissen is speciaal voor het welzijn van Boxtel aangelegd. Met diverse sportaccommodaties waaronder een heuse wielerbaan en een oefenveld voor het Nederlands voetbalelftal. Kom en ontdek hoe dit allemaal tot stand is gekomen en geniet van het groen. De lengte is 1 km en de route start op de parkeerplaats van Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel op 26 mei om 11.00 uur en op 4 juli en 8 augustus om 19.00 uur.

Route Sint-Petrusbasiliek De route Sint-Petrusbasiliek voert je langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern. Je zult ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar waren versmolten. Je hoort over de kanunniken en de zusters Clarissen, de overheersing door de protestanten en de opkomst en ondergang van 'Het Rijke Roomse Leven'. Als toegift gaan de kerkdeuren voor je open en kun je je even laven aan het interieur van deze schitterende basiliek. De lengte is 1 km en de route start bij de VVV Markt 36 Boxtel op 10 juli en 7 augustus om 19.00 uur.

Route Stationskwartier Wat heeft de komst van de spoorwegen voor Boxtel betekend? In korte tijd verdrievoudigde het inwonertal. Houtwerven, wasserijen en weverijen kwamen tot grote bloei. Kasteel Stapelen moest veel grond afstaan om dit allemaal mogelijk te maken. Ervaar hoe de 'industriële revolutie' ook in Boxtel toesloeg. De lengte is 2,5 km en de route start op het Stationsplein Boxtel (bij de trap van het station) op 28 april om 11.00 uur en op 25 juli en 28 augustus om 19.00 uur

Rondleidingen met VVV-gids Programma 2019 Het hele jaar door organiseert de VVV Boxtel cultuurhistorische rondleidingen. Je kunt maandelijks op een zondagochtend en in de zomermaanden op elke woensdag- en donderdagavond genieten van een wandeling langs de mooiste en meest bijzondere plekjes van Boxtel. Ook dit jaar hebben we weer een gevarieerd programma met een nieuwe route langs naoorlogse panden die zo karakteristiek voor die periode zijn, dat ze bescherming verdienen. Eveneens is de Route Stationskwartier weer terug. Vernieuwd en met het station als startpunt, zodat er meer aandacht is voor de belangrijke rol die het spoor heeft gehad voor Boxtel.

Ook buiten deze tijden verzorgen wij het hele jaar door dorpsrondleidingen. Je kunt dit bespreken bij de VVV.

Bij de VVV Boxtel ben je altijd van harte welkom voor advies over Boxtel en haar omgeving.

VVV Boxtel Markt 36 5281 AV Boxtel S: www.beleefboxtel.nl E: info@vvvboxtel.nl T: 0411-685443

Programma 2019

zondag 27 jan. Architectuur rond 1900 zondag 24 feb. Binnendommeltjesroute zondag 31 mrt Breukelentocht zondag 28 apr. Route Stationskwartier zondag 26 mei Route park Molenwijk zondag 30 juni Route Kasteel Stapelen

woensdag 3 juli Route naoorlogse architectuur donderdag 4 juli Route park Molenwijk woensdag 10 juli Route Sint-Petrusbasiliek donderdag 11 juli Wederopbouwroute woensdag 17 juli Architectuur rond 1900 donderdag 18 juli Binnendommeltjesroute woensdag 24 juli Breukelentocht donderdag 25 juli Route Stationskwartier zondag 28 juli Molenroute woensdag 31 juli Route Kasteel Stapelen

donderdag 1 aug. Route naoorlogse architectuur woensdag 7 aug. Route Sint-Petrusbasiliek donderdag 8 aug. Route park Molenwijk woensdag 14 aug. Wederopbouwroute donderdag 15 aug. Binnendommeltjesroute donderdag 22 aug. Architectuur rond 1900 zondag 25 aug. Breukelentocht woensdag 28 aug. Route Stationskwartier donderdag 29 aug. Molenroute

zondag 29 sep. Route naoorlogse architectuur zondag 27 okt. Molenroute zondag 24 nov. Wederopbouwroute

Architectuur rond 1900 We willen je laten kennis maken met de eclectische architectuur van rond 1900. In die tijd was de stads- uitbreiding, renovatie en sanering enorm. Na de opheffing van de gilden was de architectuur niet meer zo aan banden gelegd. Iedereen kon kiezen wat hij mooi vond. Hierdoor kreeg je een mengelmoes aan stijlen in één gebouw. Ben je nieuwsgierig geworden, sluit aan en loop mee. De lengte is 1,5 km en de route start bij de VVV Markt 36 Boxtel op 27 januari om 11.00 uur en op 17 juli en 22 augustus om 19.00 uur.

Binnendommeltjestocht De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later is ook de nieuwe kern met water omsloten. Het is interessant te zien hoe de heren Van Boxtel de Dommel gebruikten om hun waterhuishouding te regelen. Wandel mee en ervaar 'Boxtel Binnen de Bruggen'. De lengte is 1,5 km en de route start bij de VVV Markt 36 Boxtel op 24 februari om 11.00 uur en op 18 juli en 15 augustus om 19.00 uur.

Breukelentocht Het gehucht Breukelen is rond 1900 enorm uitgebreid. De Heilig-Hartkerk verrees er in 1901 en het klooster van de Ursulinen in 1911. Het buurtschap groeide uit tot een geheel nieuw centrum. Hoe reageerde 'Boxtel Binnen de Bruggen' hierop? Als verrassing gaan onderweg ergens de deuren voor je open. Loop mee en je zult Boxtel voortaan met andere ogen zien. De lengte is 2 km en de route start bij de Heilig- Hartkerk, Baroniestraat 24 Boxtel op 31 maart en 25 augustus om 11.00 uur en op 24 juli om 19.00 uur.

Molenroute De Molenroute laat je kennismaken met de vroegere economische bedrijvigheid die zich rond de Dommel heeft afgespeeld. Met deze rivier staat Boxtel al heel vroeg in verbinding met belangrijke steden. Laat je verrassen door de sporen uit het verleden en kom meelopen. Je zult plekjes ontdekken die je nog nooit hebt gezien. De lengte is 2 km en de route start bij de VVV Markt 36 Boxtel op 28 juli en 27 oktober om 11.00 uur en op 29 augustus om 19.00 uur.

Route Kasteel Stapelen De route Kasteel Stapelen laat zien wat voor invloed de Heren van Boxtel vroeger hebben gehad. Niet alleen in Boxtel maar ook ver daarbuiten. Willem van Oranje heeft zelfs weleens op het kasteel geslapen en ook Lodewijk XIV. Wil je weten hoe de Heren van Boxtel echte ridders zijn geworden? Sluit aan en wandel mee. (I.v.m. de verkoop van het kasteel, is het nog niet zeker of de ridderzaal en kapel dit jaar van binnen worden bewonderd.) De lengte is 2 km en de route start bij de VVV Markt 36 Boxtel op 30 juni om 11.00 uur en op 31 juli om 19.00 uur.


deel deze activiteit

Locatie

PLUS Supermarkt
Boxtel
van Beekstraat 3
5282RV


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.