Afbeelding

Palmpaasoptocht in Boxtel, een traditie die in ere wordt gehouden

Algemeen
BOXTEL - Op zondag 24 maart organiseert Stichting Boxtel Vooruit voor de 53e keer de jaarlijkse palmpaasoptocht. Ongeveer vijfhonderd zingende kinderen en hun begeleiders met versierde palmstokken vormen dan een kleurrijke stoet die start bij Residentie de Dommel op het Molenpad en eindigt op de Markt.

Voorafgaand aan de tocht krijgen alle kinderen die een palmpaasstok hebben meegebracht een lotje aan hun stok. Om precies 12.00 uur, weer of geen weer, vertrekken de kinderen, onder muzikale begeleiding naar het gemeentehuis aan de Markt om de traditionele lentegroet te brengen aan burgemeester Van Brummen. Na het zingen van het Gloria Laus en het Palm, Palm-Pasen door het Petruskoor en alle aanwezigen zal de burgemeester de deelnemende kinderen trakteren op een chocolade paasei. Ook zal de burgemeester de loting en de prijsuitreiking verzorgen voor de mooiste palmstok.

Boxtel is een van de weinige plaatsen in Nederland waar de palmpaasoptocht in ere wordt gehouden. De Heemkundige Studiekring onder bezielende leiding van voorzitter Piet Doornbosch zorgde er in 1960 voor dat de eeuwenoude traditie nieuw leven werd ingeblazen.

Op zaterdag 16 maart zijn snoeistokken af te halen bij een speciale stand van Boxtel Vooruit die van 12.00 tot 14.00 uur staat voor het gemeentehuis. De stokken worden versierd met gekleurd papier, noten rozijntjes, dadels, vijgen, pinda’s, chips, snoep en sinaasappels. In het midden hoort een haantje-pik, dat net als de koningsringen bij diverse Boxtelse bakkers besteld kan worden.

Ook traditioneel zal er tijdens de tocht aandacht gevraagd worden voor het werk van een vrijwilligersorganisatie. Dit jaar is de keuze van de commissie gevallen op S.O.J.C. (Stichting Openbaar Jeugd Carnaval) De Knokkers. Vanaf begin maart zal er een voorbeeldstok worden geëxposeerd in de openbare bibliotheek aan de Burgakker.

Uit de krant