Op weg naar een krachtige ambtelijke samenwerking in de Meierij

Algemeen
BOXTEL - Begin 2013 besloten de raden van de gemeenten Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught tot een nadere verkenning van ambtelijke samenwerking. Op dit moment staat het samenwerkingsplan van de ‘4 van de Meierij’ in de steigers. De contouren zijn maandagavond 22 april aan de vier gemeenteraden toegelicht.

De missie van de samenwerking van de 4 van de Meierij is als volgt:
De vier samenwerkende Meierijgemeenten gebruiken hun gezamenlijke ambtelijk kracht om de huidige en toekomstige uitdagingen effectief en efficiënt aan te gaan, vanuit hun eigen bestuurlijke zelfstandigheid. De ambtelijke samenwerking is zo vormgegeven dat dienstverlening zo dicht mogelijk plaats vindt bij de burgers, bedrijven en instellingen. Daarbij is er ruimte voor de lokale kleur.

De ‘4 van de Meierij’ delen de visie dat verantwoordelijkheid verschuift van overheid naar burger. “Als gemeente voeren we regie waar dat nodig is. We geloven in het stimuleren van de gemeenschapszin in onze lokale samenlevingen. De gemeente treedt verder terug waar mogelijk. Daarbij willen we initiatieven in de gemeenschap faciliteren. Werken vanuit vertrouwen in burgers, instellingen en bedrijven is belangrijk voor een krachtige ontwikkeling van de dorpen, sociaal, ruimtelijk als economisch”, aldus woordvoerster Marcelle Meesters.

De kracht van de Meierij is ‘t goeie leven’. Binnen de regio liften de gemeenten nadrukkelijk mee op de stedelijke ontwikkeling in Noordoost-Brabant. “We zijn ons bewust van onze ligging in het groen (Het Groene Woud). Burgers ervaren onze dorpen als fijn om te wonen met goede voorzieningen. Met het oog op de toekomst willen we samen investeren in economie (5-sterren regio Noord-Oost Brabant, Agenda van Brabant), bereikbaarheid, onderwijs en zorg. Ook zien we kansen in de ontwikkeling van natuur, recreatie en toerisme.”

Belangrijk is om steeds het doel van de samenwerking scherp voor ogen te hebben. Samenvattend staan de 5 K’s centraal:
• kwaliteit verhogen
• kwetsbaarheid verminderen
• kostenvermindering
• kort bij de burger
• behoud van eigen kleur

Het samenwerkingsplan beoogt de vorming van een gemeenschappelijke organisatie. Daarbij bepaalt elke gemeente naar behoefte de omvang van een eigen ‘regieteam’, dicht bij het bestuur. Uitgangspunt is ‘samen, tenzij..’ Kenmerk van het nu voorliggende advies is dat iedere gemeente de regiefunctie (eigen kleur!) zelf invult. Elke gemeente behoudt haar lokale kleur met eigen gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders. Zij formuleren en realiseren eigen ambities en bestuurlijke opgaven. Vanuit de huidige gemeentehuizen zorgen ze voor dienstverlening dicht bij de burger.

Medio mei bespreken de vier colleges van Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught het samenwerkingsplan. In juni bespreekt elke gemeenteraad afzonderlijk de samenwerking in de Meierij. Na besluitvorming zullen eventuele volgende stappen worden gezet.

Uit de krant