Logo mooiboxtel.nl
Rinie (l.) en Dinie Voets vieren hun vijftigjarig huwelijk.   | Fotonummer: a4359e
Rinie (l.) en Dinie Voets vieren hun vijftigjarig huwelijk. (Foto: Willemijn Wijdenes)
Human Interest

'Ons geheim? Heel veel geven en iets minder nemen' Rinie en Dinie Voets vieren vijftigjarig huwelijksfeest

  Human Interest

Boxtel - Het had zo maar eens heel anders kunnen lopen, 53 jaar geleden. Als de vriendin van Dinie van Oirschot geen lekke band had gehad waren de dames vanuit hun woonplaats Best op de fiets naar de kermis in Sint-Oedenrode gegaan en niet met de trein naar die in Boxtel. Gelukkig werd het dat laatste en liep Dinie die dag op de Boxtelse kermis Rinie Voets tegen het lijf, de liefde van haar leven. 20 september vieren meneer en mevrouw Voets hun gouden huwelijk. Een halve eeuw vol lief én leed.

"Ik liep naar Bellevue met mijn vriendin toen we Rinie tegenkwamen met een vriend", vertelt Dinie. "Hij was geen held, durfde me amper aan te spreken, al was hij toch een hele knappe man." Die knappe man was op zijn beurt onder de indruk van Dinie: "Ze zag eruit als een echte dame", vertelt hij. Na een paar maanden daten sprak Rinie de historische woorden 'kan ik je even alleen spreken?' en vanaf dat moment hadden ze verkering. "Vervolgens kwam hij iedere dag met de brommer naar Best gereden", vertelt Dinie, en met een knipoog erachteraan: "Ik zuchtte wel eens 'daar is-ie weer', en dan zei ons moeder 'ach laat die jongen toch'." Rinie lacht: "Iedere dag is overdreven, maar ik ging wel vaak." Drie jaar later stelde Rinie de grote vraag, al klonk het amper als een vraag, aldus Dinie: "Hij zei gewoon 'zullen we trouwen?'" Ze zei ja, en nu vijftig jaar later zijn ze nog steeds 'in love'.

Na hun huwelijk trok het jonge stel in bij Rinie's ouders, in de Rechterstraat. Daar werd in 1970 dochter Evelien geboren. Anderhalf jaar later verhuisde het gezinnetje naar een eigen huis aan de overkant van de straat, waar in 1974 dochter Diana en in 1978 zoon Theo geboren werden. Rinie werkte als stukadoor, Dinie was gestopt met haar baan als schoenenverkoopster bij de Bata op de Woenselse markt en draaide het huishouden. "Zo ging dat in die tijd", vertelt ze, "de vrouw bleef thuis bij de kinderen."

Daar kwam echter al snel verandering in, toen Rinie op 39-jarige leeftijd een aneurysma in het hoofd kreeg, een uitstulping aan de slagaders. Na een aantal zware operaties kwam hij thuis te zitten en moest Dinie de kost gaan verdienen. "Een uitkering was ook niet alles en drie opgroeiende kinderen kostten veel geld", vertelt ze. En dus ging ze poetsen bij Schoonmaakbedrijf Van Kasteren.

Ondertussen moest Rinie twee jaar lang op en neer naar Tilburg voor de emboliosatie, om het bloedvat dicht te maken. Het was een pittige periode voor het jonge gezin. Daarbij was Rinie veel veranderd door het aneurysma. "Alles wat de operaties in je hersenen kapot hebben gemaakt, ben je voorgoed kwijt", vertelt hij. Rinie hield er ook afasie aan over. Dat leverde soms de nodige frustratie op, herinnert Dinie zich: "Dan vroeg hij om het een, maar bedoelde het ander... tja, dan werd er wel eens stevig gevloekt.

Ook hun sociale leven was niet meer hetzelfde, want Rinie kon niet meer tegen drukte en dus waren feestjes en verjaardagen lastig voor hem. Veel begeleiding was er toen niet. "Je kreeg bijna geen hulp," vertelt Rinie. "Eén keer zijn we bij de dokter geweest die informeerde hoe het ging, verder deden we alles zelf."

Ondanks alle drukte vond Dinie de tijd om naast haar werk bij Schoonmaakbedrijf Van Kasteren te helpen bij het overblijven op de school van de kinderen, de Sint-Petrusschool. Dat stond toen nog in de kinderschoenen en was heel kleinschalig, maar al snel groeide het aantal kinderen dat tussen de middag op school bleef eten. Dinie stopte bij Van Kasteren en zette zich volledig in op school en nu, 35 jaar later, is ze er nog elke doordeweekse dag te vinden. Hoe lang ze daarmee doorgaat? "Tot ik erbij neerval", lacht ze. "Of tot ze zeggen dat ik beter niet meer kan komen, want ik kan dat nog jaren volhouden. Het is gewoon zo leuk om te doen!"

Een paar jaar geleden moesten Rinie en Dinie weer knokken, dit keer allebei. Rinie kreeg darmkanker en Dinie baarmoederkanker. Ook hier kwamen ze samen doorheen. "Goede tijden, slechte tijden zing ik dan maar", aldus Dinie. Gelukkig wegen de slechte tijden niet op tegen de goede en geniet het gouden paar volop van het leven. Ze trekken er graag samen opuit en doen ook ieder hun eigen ding. Rinie fietst veel, alleen of met Dinie, die ook aan yoga en gym doet en ze genieten natuurlijk van hun gezin. "We hebben het goed gedaan", vertelt Dinie. "We hebben drie lieve kinderen en vijf lieve kleinkinderen." Zij zijn hun grote trots, de woonkamer waarin we zitten hangt dan ook vol met familiefoto's.

Wat het geheim is van hun geluk? "Nou, we hebben heus wel eens ruzie hoor, we gaan hier niet zitten huichelen", lachen ze allebei, "maar dat komt altijd weer goed. Je moet gewoon heel veel geven en iets minder nemen."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>