Zoë van Eijndhoven en Fenna Goedhart deden vorig jaar mee aan de buitenspeeldag van Brede Scholen Boxtel. Dit jaar staat het sport- en spelfestijn gepland op de Markt en in de omliggende straten.
Zoë van Eijndhoven en Fenna Goedhart deden vorig jaar mee aan de buitenspeeldag van Brede Scholen Boxtel. Dit jaar staat het sport- en spelfestijn gepland op de Markt en in de omliggende straten. Foto: eigen collectie

Brede Scholen Boxtel is er straks voor alle leeftijden

Algemeen

Brede Scholen Boxtel (BSB) viert woensdag 27 maart haar twintigjarig bestaan. Dat de organisatie die streeft naar kansengelijkheid voor kinderen het vierde lustrum zou halen, was een paar jaar geleden lang niet zeker. Maar BSB overleefde alle bezuinigingen en richt zich in de toekomst op een bredere doelgroep.

Directeur Ghislaine de Brouwer: ,,We hielden ons tot dusverre altijd bezig met kinderen uit het primair onderwijs. Dat verandert, we gaan straks mensen van nul tot honderd bedienen.” BSB biedt nu onder meer sportieve en culturele activiteiten aan basisscholen in de gemeente Boxtel en organiseert de Zomerweek om ook kinderen uit armere gezinnen een paar dagen vermaak te bieden in de vakantie.
Welke nieuwe taken er precies bij BSB terechtkomen, is nog niet helemaal duidelijk, maar één daarvan staat wel vast. De Brouwer: ,,Wij beschikken over veel kennis van sport en bewegen via Buurtsport Boxtel. Daarom gaan wij valpreventie verzorgen.”

Een nieuwe koers, of in ieder geval verbreding van de doelgroep, betekent dat de huidige naam de lading niet meer dekt. Lex Meijdam, bestuursvoorzitter van BSB, erkent dat. ,,Er komt een nieuwe naam, maar eerst moet de inhoud op orde zijn. Pas dan kunnen we een naam bedenken die weergeeft wat we doen.”

Grote verandering voor BSB vormde de financiering van gymlessen op basisscholen. In het verleden gaven veelal stagiairs van Buurtsport Boxtel die, ondersteund door beroepskrachten. De betaling liep via een overkoepelende regeling, maar dat is niet meer het geval. De Brouwer: ,,Sinds 2022 dragen de scholen bij aan de gymlessen die wij geven. We verzorgen er zestig per week. Onze vakmensen bieden kwaliteit en het onderwijs bleek gelukkig bereid daarvoor te betalen. Daardoor ontstaat er voor ons ruimte om nieuwe taken op te pakken.”

Nu BSB activiteiten op touw gaat zetten voor mensen van alle leeftijden, doemt de vraag op of ze niet erg dicht tegen andere organisaties aanschurkt. Meijdam: ,,In opdracht van de gemeente hebben BSB, ContourdeTwern, MEE, WSD en de GGD twee jaar geleden bekeken waar ze meer samen kunnen werken zonder taken te dubbelen.” De Brouwer vult aan: ,,Neem de valpreventie: ContourdeTwern weet welke mensen hier behoefte aan hebben. Die organisatie beschikt over het netwerk, wij over de kennis om zo’n cursus te geven.”

Een ander voorbeeld van samenwerking tussen verschillende spelers in het sociaal domein is de zogeheten boom van verbinding, een laagdrempelig handwerkproject dat ontmoetingen bevordert en eenzaamheid tegengaat.

En ook de komende buitenspeeldag, op woensdag 12 juni, zet BSB samen met een partner op, in dit geval het jongerenwerk van R-Newt. De Brouwer: ,,We willen het evenement groter opzetten en op de Markt en in omliggende straten houden. Beter zichtbaar dus. Een van de onderdelen wordt het Nederlands kampioenschap knikkeren.” De rest van het programma is nog niet vastomlijnd, maar de middag moet veel kinderen naar buiten trekken.

BSB heeft dus een vrolijke dag in het verschiet. En er is meer aanleiding voor optimisme. Vorige week meldde Brabants Centrum dat de landelijke subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) voor primair en voortgezet onderwijs wordt voortgezet. Dat betekent in ieder geval tot en met 2028 42.000 euro voor CultuurBox, de tweede pijler van BSB. Meijdam: ,,Dat geeft rust binnen de stichting en zorgt dat goede mensen eerder geneigd zijn te blijven.”
Kortom, reden genoeg voor een feestje op 27 maart. BSB had het vierde lustrum overigens al eerder willen vieren, maar toen bleek overkoepelend schoolbestuur Talentis niet te kunnen. De Brouwer: ,,We gaan met een aantal partners naar de verspillingsfabriek in Veghel. Die strijdt tegen het verspillen van voedsel, wij tegen het verspillen van talent.”

Lex Meijdam, bestuursvoorzitter van Brede Scholen Boxtel.
Ghislaine de Brouwer, directeur van Brede Scholen Boxtel.

Uit de krant