Tijn van den Berg (15) uit Boxtel wil een groot avontuur aangaan.
Tijn van den Berg (15) uit Boxtel wil een groot avontuur aangaan. Foto: eigen collectie.

Tijn van den Berg wil zeereis van zes maanden gaan maken

Algemeen

Tijn van den Berg (15) uit Boxtel wil mee met School at Sea. Dat is een reis van zes maanden met een groot zeilschip naar landen als Panama en Cuba en eilanden als Tenerife. Niet zomaar een plezierreis, maar een traject van persoonlijke groei, levenslessen en ja, ook schoolwerk.

Kun je iets meer vertellen over School at Sea? Tijn: ,,Ja, het is een programma voor jongeren uit de vierde en vijfde klas van de middelbare school om hun kwaliteiten te ontdekken, benutten en te ontwikkelen tijdens een zes maanden lange reis over zee. Hierdoor leren we zelfstandig worden, omgaan met tegenslagen en initiatief tonen terwijl we de wereld ontdekken.” Samenwerken, plannen, budgetteren, alles komt aan bod.

Heb je ooit eerder op weken op zee doorgebracht? Tijn: ,,Nee, nooit. Ik weet dus ook niet of ik zeeziek zal worden. Misschien wel, maar dat zal ook wel weer over gaan.”

Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar ook duur. Wat kost zo’n reis? Tijn: ,,Ik moet 27.300 euro bijeenbrengen. Ik ben al met acties bezig. School at Sea coacht me daarbij. De aanloop naar de reis is al een leerschool op zich.”

Wat voor acties ben je aan het voorbereiden? ,,Een triatlon op de Markt. Die moet ergens in het voorjaar plaatsvinden. Ik heb al contact met Bruisend Centrum Boxtel hierover. Ik wil 7,5 kilometer afleggen op een roeitrainer, 40 kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen. Sportschool Upfit is bereid mij de apparaten te laten gebruiken. Ik benader tal van potentiële sponsors persoonlijk en probeer zo geld in te zamelen. Daarnaast wil ik een bingoavond houden. Dat ligt wat moeilijker, omdat dit een kansspel is. Het kan zijn dat die beperkt blijft tot vrienden en kennissen.” Een interessante uitdaging voor de jonge Boxtelaar, het bijeenbrengen van het benodigde geld en alle overige voorbereidingen. Tijn: ,,Zeker, maar ik houd wel van een uitdaging.”

Heb je wel eens eerder op een groot zeilschip gevaren? Tijn: ,,Nooit, maar het lijkt me geweldig. We leren navigeren en de boot bedienen, moeten ook wachtlopen. Op een gegeven moment nemen we het zeilen zelfs tijdelijk over van de bemanning. Verder organiseren we twee keer een week lang ergens aan land ons eigen onderdak, programma en eten. We krijgen een budget en moeten daar samen uit zien te komen. Dus: we moeten ergens slapen, maar waar dan en hoe? Dat bepalen en regelen we dan allemaal zelf. Niet eenvoudig, maar wel interessant. Samenwerking en overleg zijn dan onontbeerlijk. Ik weet zeker dat ik er enorm veel leer.” Nadere informatie: www.tijn-at-sea.nl.

Foto: Tijn van den Berg doet er alles aan om zijn droom waar te maken. Hij wil dolgraag mee met School at Sea. Foto: eigen collectie.

Foto: Tijn heeft wel een beetje ervaring met boten. Al is deze kajak wel een heel stuk kleiner dan het zeilschip waarmee hij over de Atlantische oceaan hoopt te gaan varen. Foto: eigen collectie.

Tijn van den Berg in een kajak.

Uit de krant