Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour. Foto: eigen collectie.

Eerste Zero Waste Tour in Boxtel valt goed

Algemeen

Onder het genot van een prachtig zonnetje ging afgelopen zaterdag 27 mei de eerste Zero Waste Tour Boxtel van start. Dit is een initiatief van Zero Waste Nederland en Milieu Centraal. In de buurttuin van de Burgakker heetten de gidsen Maud en Loes de deelnemers welkom met een introductie in het leven met zo min mogelijk verpakkingen. Zero waste draait in eerste instantie om het bewustzijn, dan komt de rest vanzelf. Brood in een zak, shampoo als een zeepbar en thee en koffie los!

Tijdens de tour bleek dat er verrassend veel in Boxtel gebeurt met betrekking tot verpakkingsvrij winkelen en duurzaamheid. Bij Shaffi’s versmarkt kunnen versproducten per stuk gekocht worden en worden zelf meegebrachte verpakkingen zeer gewaardeerd. Alle deelnemers kregen uitleg over de noten en rozijnenbar.

De tweede stop was bij lunchroom Bij d’Ingens op de Markt. Eigenaresse Ingrid vertelde vol enthousiasme over haar huisgemaakte soep, onder andere gemaakt van snijafval. De soep wordt in een glazen pot verkocht en na gebruik kan je deze weer omwisselen. Ingrid maakt alle producten op de kaart op bestelling en voorkomt hiermee veel afval. Op de toonbank staan cannolli’s die ook in een eigen verpakking meegenomen kunnen worden. 

Marco van Proef! Culinair liet de deelnemers weten dat er veel producten in zijn winkel zijn die in eigen verpakkingen gekocht kunnen worden. Kaas kan vers worden gesneden en kan prima in een tupperware kaasdoos, nootjes en luxe koekjes in een koektrommel, zakje of bakje. Marco heeft goed nagedacht over eigen verpakkingen meenemen. Zo kan hij zijn weegschaal instellen en een startbedrag, het gewicht van de eigen verpakking, van de rekening afhalen. Ook biedt hij mooie linnen zakken waarin je vers stokbrood kan bewaren.
Bij het bezoek aan Kwalitaria Strik in de Kruisstraat had ondernemer Richard ook zijn collega uitgenodigd die de deelnemers alles vertelde over de duurzame stappen die de Kwalitaria op dit moment zet voor innovatieve verpakkingen en een toekomstbestendig assortiment.  Daarnaast is de keten actief met het verduurzamen van haar verpakkingen, per 1 juli is het wettelijk verboden om plastic verpakkingen mee te geven in een cafetaria.

Bij bierspeciaalzaak Beer & Beyond stonden de deelnemers tussen de blikken en flessen statiegeld. Een groot deel van het assortiment bevat statiegeld en dus herbruikbaar. 

Tijdens het napraten in de bibliotheek waren de deelnemers allemaal enthousiast. Er gebeurt veel meer dan je zou denken in Boxtel. Iedere ondernemer is op zijn eigen manier bezig met de toekomst. Een geslaagde ontdekkingstocht langs bedrijven die allemaal goed bezig zijn.

Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour bij Kwalitaria Strik. De groep ging ook langs bij o.a. Shaffi's versmarkt, Proef! Culinair en Bij d'Ingens.
Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour.
Zero Waste Tour.
Bezoek aan versmarkt Shaffi's (Clarissenstraat).

Uit de krant